több ezren tiltakoztak

2021.02.10. 10:25

Újabb országban vezethetnek be radikális abortusztörvényt

Több ezren vonultak ki az utcára, hogy tiltakozzanak az abortuszt a születésig engedélyező törvénytervezet ellen. Egy életpárti szervezet alapítója szerint ez a lépés éppen a legvédtelenebbek ellen legalizálná az erőszakot.

Ezrek vonultak az utcára a hétvégén az ausztráliai Adelaide-ben, hogy a rendkívül radikális abortusz törvénytervezet ellen, és így az emberi élet mellett tüntessenek. A Walk for Life nevű eseményt az életpárti Love Adelaide szervezte, akik ellenzik azt a törvénytervezetet, amit most készülnek bevezetni Dél-Ausztráliában – számol be a V4NA.

Az új törvény már a terhesség 40. hetéig, azaz a szülésig engedélyezné az abortuszt, ráadásul mindezt nemi szelekciós alapon is – így elvetethetné a lánygyermekét az, aki inkább fiút szeretne. A Love Adelaide szerint ez is a gyakoribb, az ilyen beavatkozások általában hátrányosan érintik a lány magzatokat. Dél-Ausztráliában egyébként jelenleg a 28. hétig engedélyezik az abortuszt.

A Termination of Pregnancy Bill 2020 nevet viselő törvénytervezet már túljutott a felsőházon Dél-Ausztrália államban, a következő hetekben pedig a parlamentben fognak vitázni róla. A reform részét képezi az is, hogy az abortusz után mégis élve született babákat hagynák meghalni, mutatott rá a Love Adelaide.

A szombati tüntetők békésen vonultak végig a városon, olyan életpárti transzparenseket tartva, amik arról szóltak, hogy nem akarnak az államban ilyen radikális abortusztörvényt. Az életpárti szervezet alapító vezetője, Jodie Pickard szerint a törvénytervezet éppen a legvédtelenebbek ellen legalizálná az erőszakot.

Nem példa nélküli azonban az abortusz engedélyezése a születésig. Tavaly márciusban Új-Zélandon fogadtak el először ezzel kapcsolatban törvényt, ami akkor a legdurvább volt a világon. Eszerint bármilyen indokkal lehet kérni a terhesség megszakítását egészen a baba születéséig – akár a gyerek betegségére vagy a nemére hivatkozva.

Az is egyre elterjedtebb, hogy az anyukák elvetetik a gyermeküket, ha kiderül, hogy beteg, például Down-szindrómás. Ez volt a helyzet Lengyelországban is, ahol korábban engedélyezték az eugenikus abortuszt, ami a magzat súlyos, visszafordíthatatlan, gyógyíthatatlan és életveszélyes sérülése miatt lehet indokolt.

Ennek a szabálynak a tág értelmezésével azonban súlyosan visszaéltek a nők, ami miatt az alkotmánybíróság felülvizsgálta azt, és megtiltotta a gyógyíthatatlan és sérült magzatok elvetését. Ez tömeges tiltakozásokat váltott ki a baloldali aktivisták körében nem csak Lengyelországban, hanem Európa-szerte.

Legutóbb például már gyerekeket szerveztek be a tüntetésre az aktivisták. Több videó is készült arról, hogy a felhergelt fiatalok abortuszpárti szlogeneket skandálnak, és a rendőrök arcába üvöltik azt, hogy támogatják a szabad abortuszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában