erősödő verseny

2021.02.17. 11:45

Szijjártó: a kormány minden feltételt biztosít a magyar-üzbég gazdasági együttműködéshez

A kormány minden pénzügyi és intézményi feltételt biztosít ahhoz, hogy tovább fejlődjön a magyar-üzbég gazdasági együttműködés – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a két ország üzleti fórumának szerdai sajtótájékoztatóján Budapesten.

Szijjártó Péter közölte, hogy az EXIM 100 millió dolláros keretet tart fönn a Magyarország és Üzbegisztán közötti külkereskedelemre, vegyesvállalatok működtetésére, közös pályázatokra harmadik piacokon. A kapcsolatok erősítésén dolgozó vállalkozásokat a taskenti magyar nagykövetség is segíti – tette hozzá.

A miniszter baráti gesztusként értékelte, hogy Üzbegisztánból 650 ezer maszk érkezett a járvány legnehezebb szakaszában. Elmondta,

Magyarország az uniós megállapodások megkötésében tud segíteni, és a kölcsönös bizalom mellett azért is fontosnak tartja az együttműködés erősítését, mert Közép-Ázsia a válság után a világ legjobban fejlődő térségeinek egyike lehet.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és vendége, Sardor Umurzakov üzbég miniszterelnök-helyettes, befektetési és külkereskedelmi miniszter (j) a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, Budapesten 2021. február 17-én
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Szijjártó Péter szerint a két ország kormánya megtette, amit kellett, úgyhogy a gazdasági kapcsolatok építésében a folytatás a magyar és az üzbég vállalkozókra vár.

Az üzbég miniszterelnök-helyettes üdvözölte, hogy a nehézségek ellenére tavaly is fejlődött a két ország együttműködése. Szardor Umurzakov szerint országának egyetlen európai állammal sincs olyan kapcsolata, mint Magyarországgal, és azt szeretné, ha a gazdaság nem maradna le a politikai viszonyok épülésétől.

Várakozása szerint a válságot erősödő verseny váltja majd fel a világgazdaságban, ezért a koronavírus utáni időszak se lesz könnyű.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a járvány végét nem szabad megvárni a cselekvéssel, az addig tartó időszakot is a gazdaság erősítésére kell fordítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában