30 éves a V4

2021.02.09. 17:43

Lengyel elnök: a V4 a közép-európai együttműködés mozgatórugója

A V4-ek az EU-n és a NATO-n belüli folyamatokat is jelentősen befolyásolják – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök kedden, a V4-es országok elnökeinek lengyelországi találkozóján.

Andrzej Duda a balti-tengerparti Hel-félszigeten fekvő Jurata üdülőhelyen, az ottani elnöki rezidencián zajló, kedden kezdődött kétnapos csúcstalálkozó első, a V4 megalapításának 30. évfordulójához kötődő panelbeszélgetésén szólalt fel. Véleménye szerint

a kommunizmus bukása óta eltelt három évtizedet nemcsak nagy gazdasági-politikai siker, hanem ugrásszerű társadalmi-civilizációs fejlődés is jellemezte.

Elmondta, hogy a V4-hez tartozó nemzetek közös kulturális és eszmekörhöz tartoznak, közös emlékezetük része többek között a 20. század „drámai története és a két totalitárius rendszer gonoszsága”.

Milos Zeman cseh (b), Áder János magyar (k), Zuzana Caputová szlovák (j2) és Andrzej Duda lengyel elnök (j) a visegrádi csoport (V4) megalakulásának 30. évfordulója alkalmából készült emléktábla ünnepélyes leleplezésén a V4 államfõinek kétnapos találkozóján a lengyelországi Juratában 2021. február 9-én
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Az 1991-ben alapított visegrádi együttműködés fő célja a NATO- és az EU-csatlakozás volt, amit a tagországok elértek – állapította meg Duda.

A V4 támogatja az európai egység és szolidaritás eszméjét, és kiáll az egyenlő államok, szabad nemzetek Európája mellett. Az országcsoport „vonzó példát jelenthet a Keleti Partnerség, valamint a Nyugat-Balkán országai számára” – mondta.

Kiemelte a V4 szerepét a szélesebb körű regionális együttműködésben, például a közép- és a kelet-európai NATO-tagállamokat tömörítő, Bukaresti Kilencek nevű formátumban, mely – mint mondta – választ jelent Oroszország „agresszív politikájára, amellyel szemben nem maradhatunk passzívak”.

A lengyel elnök kitért a Három Tenger Kezdeményezés formátumában folytatott együttműködésre is, kiemelve ennek szerepét a regionális infrastrukturális összeköttetések fejlesztésében. Aláhúzta: a tizenkét tagállam közül kilenc már csatlakozott a kezdeményezés beruházási alapjához.

Sikernek nevezte, hogy a közép-európai együttműködési formátumok az EU, valamint az Egyesült Államok támogatását élvezik. Úgy vélte: a szolidaritáson, a közös célokon alapuló együttműködésnek köszönhetően a térség országai „jelentős módon befolyásolhatják az európai és a transzatlanti konszenzust”.

Hangsúlyozta: a térségbeli államoknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány után újjáépülő világ „a szabad, független, egyenlő nemzetek együttműködésén alapuljon”, és tartsa be a kiegyensúlyozott fejlődés elveit.

A Covid-19-járvány utáni gazdasági helyreállításról az elnökök a másik keddi panelben egyeztetnek. Ezt megelőzően felavatták Juratában az országcsoport harmincéves fennállását megörökítő emléktáblát.

A tagországok közötti koordinációs, informális fórumként működő V4 csoport alapítását az 1991. február 15-i, Visegrádon rendezett találkozóhoz kötik, amikor Magyarország akkori miniszterelnöke, Antall József, Lech Walesa lengyel elnök, valamint az akkori (majd 1993 óta két külön államként létező) Csehszlovákia államfője, Václav Havel közös együttműködési és programnyilatkozatot írt alá.

Címkék#v4-ek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában