Ország-világ

2021.02.01. 11:05

Müller Cecília: befejeződött az egészségügyi dolgozók oltása (videó)

Véget ért a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatója.

Müller Cecília országos tisztifõorvos beszél a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelõs operatív törzs utolsó alkalommal megtartott online sajtótájékoztatóján 2020. június 17-én. Müller Cecília közölte, hogy mindössze egy új koronavírus-fertõzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában. Az adatok továbbra is kedvezõek, a gyógyultak száma 2547, ez a háromszorosa az aktív fertõzöttek számának. A 964 aktív fertõzött közül 210 ember van kórházban, 16-an szorulnak gépi lélegeztetésre. Az elmúlt 24 órában két idõs, krónikus betegségben szenvedõ ember halt meg.

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Jogellenes volt a Hősök terei gyűlés

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője arról beszélt, hogy vasárnap magánszemélyek gyűlést szerveztek a Hősök terén, miközben azt nem lehet megtenni. A szervezőkkel szemben közigazgatási eljárás indult, hat személy ellen maszkhasználat elmaradása miatt szabtak ki büntetést – idézte az elhangzottakat az Origo.

Ennyien szegték meg a szabályokat a hétvégén

607 személy nem tartotta be a maszkviselési szabályokat a hétvégén – mondta Gál Kristóf. 1532 személy szegte meg a kijárási tilalom szabályait – tette hozzá.

Csökken a súlyos esetek száma is

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy csökkenést mutatnak a járványügyi adatok, így az aktív fertőzöttek száma is csökken. 3682 fő van még kórházban, és 273-an vannak lélegeztetőgépen – tette hozzá. A súlyos esetek száma is csökkenőben van.

Az egészségügyi dolgozók oltása befejeződött

Müller Cecília elmondta, hogy 46 éves volt a legfiatalabb és 96 éves a legidősebb áldozata a vírusnak vasárnap. Az oltási sorozat az oltási tervnek megfelelően zajlik, óriási erőket mozgatnak meg – tette hozzá. Az egészségügyi dolgozók oltása befejeződött.

72 ezer személyt oltottak be az elmúlt napokban

Müller Cecília elmondta, az elmúlt négy napban beoltották az idősotthonban lakókat és a bentlakásos szociális intézményekben lakókat.

Több mint 72 ezer személy került beoltásra – tette hozzá.

18 ezer helyett kevesebb mint 11 ezer Moderna-vakcina érkezett

Müller Cecília elmondta, hogy a héten oltják be a következő kört, a 80 évesnél idősebbeket. Át kellett dolgozni az e heti oltási tervet, mivel 18 ezer Moderna-vakcina beérkezésére számítottak, de kevesebb mint 11 ezer érkezett. Mindezek ellenére elkezdődik a harmadik kör oltása – tette hozzá.

Itt vannak a pontos beoltotti számok

238 ezer főre nőtt a beoltottak száma, és több mint 61 ezren a második oltást is megkapták – mondta Müller Cecília. Nincs az a vakcina a világon, ami 100 százalékos biztonságot adna, de a súlyos szövődmények kialakulásától mindenképpen megvéd.

Ennyi Pfizer vakcina érkezhet a héten

Az AstraZeneca is engedélyt kapott, és a kormány egymillió főre elegendő orosz, és két és félmillió főre elegendő kínai vakcinát szerzett be. 85 ezer Pfizer vakcina érkezhet a héten, és még Moderna vakcinát is várnak – mondta Müller Cecília.

Még mindig nem tudunk mindent a koronavírusról

Müller Cecília kérdésre közölte, hogy napról napra bővül az ismeret a vírussal kapcsolatban, és egyáltalán nem stabil vírus. Sok mindent tudunk a koronavírusról, de még sok felfedezés hátravan – tette hozzá.

Így lépnek fel a vakcinákról szóló álhírekkel szemben

Gál Kristóf kérdésre azt mondta, hogy a vakcináról szóló álhírekkel kapcsolatban a rendőrségnek vizsgálódnia kell, amennyiben jogsértést találnak, akkor lépni fognak.

Erről is a háziorvosok döntenek

Az olthatóságról a háziorvosnak kell döntenie – mondta kérdésre Müller Cecília.

A háziorvosok a Moderna vakcina egy ampulláját kapják meg – tette hozzá.

Nincs veszélyben a második oltás

A második oltásra félretett oltóanyag egy részét engedélyezték, hogy használhassák az idősotthonokban, de ezeket a beérkező vakcinákból pótolni fogják. Mindez nem veszélyezteti a második oltást – mondta kérdésre Müller Cecília.

Borítókép: Müller Cecília országos tisztifőorvos beszél a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs utolsó alkalommal megtartott online sajtótájékoztatóján 2020. június 17-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában