Diplomácia

2021.01.16. 07:38

Becsület Érdeméremmel tüntette ki Trump a marokkói királyt

A legfontosabb amerikai katonai kitüntetéssel, a Becsület Érdeméremmel tüntette ki Donald Trump elnök VI. Mohamed marokkói királyt, azért mert az uralkodó kész volt a kapcsolatok normalizálására Izraellel.

Izrael és Marokkó december elején állapodott meg kapcsolatai rendezéséről az Egyesült Államok közvetítésével.

Az amerikai kormány nemrégiben elismerte Marokkó területi követelését a vitatott hovatartozású nyugat-szaharai régióra vonatkozóan, cserébe azért, hogy az észak-afrikai ország az Egyesült Államok közvetítésével rendezte kapcsolatait Izraellel.

Trump lépésével, kormányzatának egyfajta külpolitikai örökségeként, arra törekedett, hogy nagyobb regionális támogatást szerezzen Izraelnek a térségben nagyobb befolyásra törekvő Iránnal szemben.

Mohammed király nem volt jelen Washingtonban az érdemérem átadásánál. A Fehér Házban tartott zártkörű rendezvényen Marokkó washingtoni nagykövete, Lalla Dzsumala hercegnő vette át a kitüntetést derült ki az erről kiadott pénteki közleményből.

Marokkó 1975-ben annektálta Nyugat-Szaharát. A 266 ezer négyzetkilométeres, foszfátban és halban, illetve feltehetőleg olajban is gazdag területen a Polisario Front kihirdette a Szaharai Demokratikus Arab Köztársaságot, és fegyveres harcot indított az államalakulat önrendelkezéséért, a szomszédos Algéria támogatásával. Marokkó jelenleg az egykori spanyol gyarmat nagyjából kétharmadát tartja ellenőrzése alatt. A vezetés Rabatban mindössze autonómiát lenne hajlandó biztosítani a nagyjából Olaszország méretű térségnek, ahol csupán 580 ezren élnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában