oroszok lehettek

2020.12.17. 13:20

Amerikai kormányzati hálózatokat is elért a közelmúltbeli hackertámadás

A washingtoni kormány értékelése szerint a támadás jelentős és folyamatos volt.

A washingtoni kormány szerdán megerősítette, hogy egy nemrégiben történt hackertámadás kihatott a kormányzati hálózatokra, értékelése szerint a támadás „jelentős és folyamatos” volt.

A The Washington Post című napilap és a Reuters hírügynökség vasárnap amerikai kormányzati illetékesekre hivatkozva azt írta: feltételezhetően orosz hackerek hozzáfértek a pénzügyminisztérium belső levelezéséhez és a kereskedelmi minisztériumhoz tartozó Nemzeti Távközlési és Információs Hivatal (NTIA) adataihoz, figyelemmel kísérték a két tárca belső elektronikus levelezését. A jelentésben olyan embereket idéztek, akik attól tartanak, hogy az eddig feltárt behatolás csak a jéghegy csúcsa lehet.

Az amerikai hírszerzés amiatt aggódik, hogy a hackerek a felhasznált eszközökkel más kormányzati ügynökségek hálózatába is képesek lehettek bejutni. A Reuters hírügynökségnek három forrás is megerősítette, hogy a kormányzat Oroszországot sejti a támadások mögött.

Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn valótlanoknak minősítette azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint Oroszország áll az amerikai pénzügyminisztérium és a Nemzeti Távközlési és Információs Hivatal (NTIA) számítógéprendszere elleni behatolások mögött.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), a belbiztonsági tárcának a választások biztonságáért felelős infrastrukturális és kiberbiztonsági ügynöksége (CISA), valamint a Nemzeti Hírszerzési Igazgató Hivatala (ODNI) egy közös közleményben szerdán azt írta: továbbra is azon dolgoznak, hogy fel tudják mérni a behatolás mélységét.

A SolarWinds Corp amerikai technológiai vállalat, amelyen keresztül kezdődtek el a behatolások, arról számolt be, hogy ügyfelei közül akár tizennyolcezren is letölthettek egy olyan szoftverfrissítést, amely lehetővé tette a hackereknek, hogy észrevétlenül kémkedjenek vállalkozásoknál és ügynökségeknél mintegy kilenc hónapig.

Az elmúlt napok során az FBI, a CISA, az ODNI „jelentős és folyamatos kiberbiztonsági tevékenységre lett figyelmes” – írták a közös közleményben.

A dokumentum szerint az FBI vizsgálatot folytat és hírszerzési adatokat gyűjt a felelősök kiderítése, üldözőbe vétele és tevékenységük megzavarására érdekében.

Az FBI, a CISA és az ODNI egyesített kiberkoordinációs csoportot hozott létre annak érdekében, hogy összehangolja az Egyesült Államok kormányának válaszlépéseit.

Robert O'Brien, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója kedden megszakította európai útját, és visszatért Washingtonba, hogy foglalkozzon a történtekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában