tárgyalás lesz

2020.11.17. 14:23

Háborús bűnökkel gyanúsított egykori rendőrt fogtak el Boszniában

Az ötvenéves Dusan Culibrköt azzal gyanúsítják, hogy az 1992-1995-ös boszniai háború idején részt vett 51 bosnyák és horvát civil meggyilkolásában.

Háborús bűnök gyanújával fogott el a boszniai rendőrség kedden egy egykori boszniai szerb rendőrt – közölte internetes oldalán a Nezavisne Novine című boszniai napilap.

Az ötvenéves Dusan Culibrköt azzal gyanúsítják, hogy az 1992-1995-ös boszniai háború idején részt vett 51 bosnyák és horvát civil meggyilkolásában. A korábban a hírhedt omarskai fogolytáborban tartott férfiak holttestét tömegsírokban ásták el 1992 júliusában. Az áldozatok maradványait a közép-boszniai Lisac közelében találták meg 2000-ben.

Az omarskai fogolytáborban a becslések szerint mintegy hétezer bosnyák és horvát férfit tartottak, kínoztak és gyilkoltak meg a szerb katonák és rendőrök. Sokuk maradványait csak évekkel később találták meg tömegsírokban, de több ezer holttest azóta sem került elő.

A boszniai háború idején mintegy százezren vesztették életüket, és több mint egymillió embernek kellett elhagynia otthonát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában