Ország-világ

2020.11.01. 23:00

Európában már 10 millió igazolt vírusfertőzött van, Genfben szükséghelyzetet vezetnek be

Öt hét alatt megduplázódott Európában az új koronavírus-fertőzöttek száma, vasárnapra a számuk meghaladta a 10 milliót a Reuters brit hírügynökség számításai szerint.

A múlt hónapban Latin-Amerikában és Ázsiában jelentettek több mint 10 millió igazolt fertőzöttet térségenként. Csak az Egyesült Államokban kilencmillió fertőzött van a gyorsuló járványban.

Míg Európában csaknem öt hónap telt el, mire az igazolt fertőzöttek száma elérte az első 5 milliót, a következő ötmillió fertőzöttet egy hónap alatt jelentették a Reuters elemzése szerint.

A világ népességének 10 százalékát kitévő Európából jelentették az összes 46,3 millió fertőzött mintegy 22 százalékát. Európában 269 ezer életet követelt a Covid-19 betegség, ami a világban bekövetkezett közel 1,2 millió haláleset mintegy 23 százalékát teszi ki.

A járvány gyorsulása miatt Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság jelentett be országos karantént legalább egy hónapra, majdnem olyan szigorú korlátozásokkal, mint márciusban és áprilisban. Portugália részleges karantént rendelt el, Spanyolország és Olaszország pedig szigorított a korlátozásokon.

A Reuters adatai szerint Európában több mint 1,6 millió új fertőzöttet jelentettek az elmúlt hét nap alatt, a világban diagnosztizált 3,3 millió új fertőzött közel felét, valamint 16 100 új halálesetet, ami 44 százalékos növekedést jelent az előző hetihez képest.

Európában minden 10 ezer emberre jelentettek 127 koronavírus-fertőzöttet, és mintegy négyen haltak meg a Reuters elemzése szerint. Az Egyesült Államokban 10 ezer lakosra 278 fertőzött és hét haláleset jutott.

A térségen belül Kelet-Európában található az igazolt új fertőzöttek közel egyharmada, míg a halálozásokban Dél-Európa vezet mintegy 32 százalékkal.

Oroszország a leginkább érintett kelet-európai ország több mint 1,6 millió igazolt koronavírus-fertőzöttel. Tatjana Golikova miniszterelnök-helyettes szerdán közölte, hogy az ország 16 régiójában 90 százalékban megteltek a kórházi ágyak.

A kormányokat Európa-szerte bírálják az egyeztetés hiánya miatt, és amiért nem használták ki a nyári szünetet a védelem erősítésére és nem készítették fel a kórházakat.

A svájci Genf kanton vasárnap bejelentette, hogy szükséghelyzetet rendel el, mert rövidesen megtelnek a régió kórházainak intenzív osztályai a Covid-19-ben szenvedőkkel.

Hétfő délutántól minden étteremnek, bárnak és az élelmiszerüzletek kivételével minden boltnak be kell zárnia, csakúgy mint a moziknak, színházaknak, edzőtermeknek és a szolgáltatóknak, így a fodrászoknak is – közölte a kanton vezetése. Az iskolák és az óvodák nyitva maradnak.

A nagyszámú koronavírus-fertőzött miatt Svájcban a kórházak kihasználtsága a kapacitásuk felső határát súrolja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában