Tiszaújvárosi választás

2020.08.28. 23:38

Döntött a Kúria: nem lehet a Jobbik polgármester-jelöltje Bíró László

A Kúria pénteken helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntését, melyben az NVB visszautasította a Jobbik nyilvántartásba vételét jelölőszervezetként a tiszaújvárosi időközi országgyűlési választáson. A baloldali pártok ellen ellenére továbbra is ragaszkodnak a Jobbik tiszaújvárosi jelöltjéhez.

A legfelsőbb bírói fórum sajtótitkársága közleményében felidézte: a Borsod-Abaúj-Zemplén Megye 6. számú országgyűlési egyéni választókerületében megüresedett mandátum betöltésére az NVB október 11-re tűzte ki az időközi választást. A Jobbik augusztus 18-án kérelmezte, hogy vegyék nyilvántartásba jelölőszervezetként, ami meg is történt, a Fidesz azonban fellebbezést nyújtott be az NVB-hez, amely hétfőn a korábbi döntést megváltoztatva visszautasította a Jobbik jelölőszervezetként való nyilvántartásba vétele iránti kérelmet.

A Jobbik az NVB döntése ellen felülvizsgálati kérelemmel fordult a Kúriához, mely azonban pénteken elutasította a kérelmet és helybenhagyta az NVB határozatát. A Kúria indoklása többek között arra mutatott rá: a jogkérdés szempontjából nincs jelentősége annak, hogy a képviselői megbízás a kérelem benyújtásához képest mennyivel korábban járt le.

Az NVB hétfői döntésében azt emelte ki, hogy a Jobbik nyilvántartásba vételi kérelmét olyan törvényes képviselő nyújtotta be, akinek a képviseleti joga jelenleg nem hatályos.

Az ellenzék továbbra is kiáll jelöltje mellett

A baloldali ellenzék a Kúria döntése ellenére továbbra is támogatja a korábban antiszemita kijelentéseiről is elhíresült, jobbikos Bíró Lászlót.

Gulyás Gergely a mai Kormányinfón az üggyel kapcsolatban azt mondta: vannak olyanok, akik számára vállalhatatlanok az antiszemita kijelentések és vannak olyanok, akiknek vállalható – jelentette ki a szélsőséges kijelentéseiről elhíresült jobbikos Bíró Lászlóval kapcsolatban.

Gulyás Gergely szerint a baloldalról eltűnt az a közéleti minimum, amelyben a politikai erők nem tesznek antiszemita megnyilvánulásokat.

Közben Jakab Péter jelezte, mindenképpen Bíró Lászlót indítják a borsodi 6-os körzetben – írja a Hírtv.hu.

A HírTV szerint korábban a Duna-parti cipőkbe beleköpő Kulcsár Gergely hiába kért bocsánatot, kihátrált mögüle az ellenzéki összefogás Debrecenben. A párbeszéd szóvivője szerint azonban Bíró esetében elég, hogy megbánta amit tett.

Az LMP is elnézőbb már, mint korábban Kulcsár esetében volt.

Demeter Márta eközben a Fideszt okolja a borsodi ügy miatt.

A főpolgármester szintén mentegette Bíró Lászlót, miután a Fidesz fővárosi frakcióvezetője arra szólította fel Budapest első emberét, valljon színt a szélsőséges kijelentéseket tevő Bíróval kapcsolatban.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón reagált az ügyre. Gulyás Gergely szerint a főpolgármester és a baloldal abba a körbe tartozik, akik szerint ezek a kijelentések vállalhatóak.

Közben Jakab Péter a Jobbik vezetője közösségi oldalán jelentette ki, hogy Bíró László ott lesz a szavazólapon. Azt írta: Az elmúlt összeült a Jobbik elnöksége, majd telefonon konzultáltam valamennyi ellenzéki párt elnökével. A döntés megszületett, nem hátrálnak, Jobbik logó nélkül az összes ellenzéki párt színeiben indul Bíró László – olvasható a HírTV cikkében.

Ezzel indokolta döntés a Kúria

Előzőleg a tiszaújvárosi választási bizottság határozatában utalt arra, hogy a párt bejelentését intéző képviselő megbízatása ugyan május 12-én megszűnt, de a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet alatt szűnik meg a megbízatása, akkor az a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napig még fennmarad. A bizottság ez alapján úgy ítélte meg, a bejelentés megfelel a törvényi előírásoknak és nyilvántartásba vette a pártot jelölőszervezetként. Az NVB szerint azonban hibázott a tiszaújvárosi választási bizottság, a veszélyhelyzet megszűnéséről szóló törvény ugyanis a 90 napos szabály alkalmazásának két feltételt szab: az egyik, hogy a veszélyhelyzet alatt szűnjön meg a képviselő tisztsége, a másik pedig, hogy új vezető tisztségviselőkről ne szülessen döntés.

Az iratokból azonban megállapítható, hogy bár a képviselő megbízatása a veszélyhelyzet alatt szűnt meg, a párt már január 25-én döntött az új képviselők megválasztásáról. Vagyis nem a veszélyhelyzet, hanem a változásbejegyzési eljárással kapcsolatos kérdések, problémák vezettek oda, hogy a mai napig sincs bejegyzett képviselője a pártnak.

A megye délkeleti részét lefedő, tiszaújvárosi székhelyű egyéni választókerületben október 11-én tartanak időközi választást, amelyen a júliusban motorbalesetben elhunyt Koncz Ferenc (Fidesz) utódjáról dönthetnek majd. A kampány augusztus 22-én kezdődött, a jelölteket szeptember 4-én 16 óráig lehet bejelenteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában