Ország-világ

2020.07.30. 16:48

Felszámolják az illegális hulladékot a közterületeken

A „Tisztítsuk meg az Országot! projekt keretében először az illegális hulladéklerakással leginkább érintett területeket tisztítják meg – hangzott el a projekt első ülésén csütörtökön, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleménye szerint.

Recsk, 2011. október 14. Illegális szeméttelep felszámolásán dolgoznak közmunkások Recsk határában. A Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási Helyettes Államtitkársága 2011. július 1-jei megalakulása óta 3842 fõt vont be Startmunka keretében a közfoglalkoztatásba szeptember végéig. Az új típusú közfoglalkoztatás keretében az állam maga szervezi a közfoglalkoztatást, amelynél kiemelt célkitûzés az alacsony iskolai végzettségûek munkaerõ piacra történõ bevezetése vagy visszavezetése. A program keretében a Heves megyei pétervásárai kistérségben 238 embert foglalkoztatnak. MTI Fotó: Komka Péter

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

Az online videokonferencián a közreműködő szervezetek vezetői, a pilot-projektek képviselői, illetve meghívott szakemberek vitatták meg az illegális hulladék felszámolásának végrehajtási tervét.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter köszöntőjében elmondta, hogy az idei feladat a pilot-projektek lefolytatása, és azok alapján az idei ütemtervek végrehajtása.

A miniszter emlékeztetett, hogy a projekt célja az elmúlt évtizedekben felhalmozódott, a közterületen fellelhető illegálisan lerakott, elhagyott hulladék több ütemben történő felszámolásának elősegítése, valamint keletkezésének megelőzése.

Boros Anita, a projektet irányító építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár elmondta, hogy

az első szakaszban az erdőkben, a nemzeti parkokban, a folyók mentén, a vasúti és közúti létesítmények mentén, valamint az önkormányzati közterületen fellelhető, jogellenesen elhelyezett hulladékot számolják fel ütemezett, előre meghatározott elvek alapján.

Ebben a MÁV Zrt., a Magyar Közút Nzrt., az Országos Vízügyi Főigazgatóság, az erdészeti társaságok és nemzeti parki igazgatóságok vállalnak majd meghatározó szerepet, hiszen saját területükön ők lesznek a feladat gazdái. Emellett lehetőséget fognak biztosítani a települési önkormányzatok és a civil szervezetek számára, hogy egy pályázati rendszer keretében csatlakozzanak a projekthez – emelte ki Boros Anita.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy mindenki segítségére számítanak, akik tenni kívánnak azért, hogy tisztább országban élhessenek. Mint mondta,

a HulladékRadar applikáción keresztül bárki könnyedén bejelentheti, ha illegálisan lerakott hulladékot lát,

a bejelentések helyszíneit beazonosítják, ezután a közreműködő szervezetek gondoskodnak majd a hulladék felszámolásáról.

A kormány két hete döntött arról, hogy a klíma- és természetvédelmi akciótervben foglaltakkal összhangban megkezdi az illegális hulladék felszámolását. Az ITM ebben korábban nem látott állami, önkormányzati és civil szervezeti összefogásra számít – írja közleményében a tárca.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában