Járvány

2020.05.19. 13:16

Életmentő szállítóinkubátort kapott a Semmelweis Egyetem

Az eszköz segítségével a szülőszobáról vagy a császárműtőből biztonságosan szállítható házon belül a megszületett újszülött az ellátás végleges helyszínére, a koraszülött intenzív osztályra.

Szállítóinkubátort adományozott a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Üllői úti koraszülött intenzív osztályának a Mészáros Csoport.

A cégcsoport kedden azt közölte az MTI-vel, hogy Magyarországon évente csaknem nyolcezer újszülött koraszülöttként jön a világra. Az igen apró, gyakran 1500 gramm alatti születési súlyú babákat koraszülött intenzív osztályokon látják el. Ehhez szükség van az úgynevezett transzportinkubátor használatára is, amelyből eddig az intézetnek csak egy darabja volt.

Emlékeztettek, a Semmelweis Egyetem koraszülött intenzív osztályát a járványidőszakban Covid-ellátó központnak nevezte ki az Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Az osztályon fogadják az egészséges babák mellett a fertőzésgyanús vagy igazoltan covidos édesanyák koraszülöttjeit is.

A vadonatúj szállítóinkubátor segítségével megvalósítható a higiénés szempontok fokozott figyelembevétele is – tették hozzá. „Egy ilyen inkubátor olyan, mint egy mini intenzív osztály. Az eszköz segítségével a szülőszobáról vagy a császárműtőből biztonságosan szállítható ”házon belül„ a megszületett újszülött az ellátás végleges helyszínére, a koraszülött intenzív osztályra. A transzportinkubátor biztosítja a baba hőháztartását, életfunkcióinak megfigyelését és légzéstámogatását, valamint annak az elvárásnak is megfelel, hogy a Covid-19 fertőzött édesanya újszülöttjét zárt inkubátorban szállítsuk” – fogalmazott Nádor Csaba, a Semmelweis Egyetem koraszülött intenzív osztályának vezető főorvosa a közlemény szerint.

Tóth Krisztina, a Mészáros Csoport kommunikációs igazgatója kifejtette: miután a cégcsoport karitatív tevékenységének középpontjában a gyermekek állnak, az új eszköz beszerzésének több mint 8 millió forintos teljes költségét a csoport vállalta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában