Járvány

2020.05.22. 06:24

A Bajcsy-kórházra hárítaná a felelősséget az ellenzék

Egy hete tartó összehangolt támadássorozatot indított az ellenzék és az őt kiszolgáló lakájmédia Magyarország egyik legnagyobb egészségügyi intézménye, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház ellen. Az ügy hátteréről Bodnár Attila, a kórház főigazgatója beszélt.

Az ellenzéki politikusok, valamint a balliberális sajtó részéről a Bajcsy-Zsilinszky Kórház ellen intézett támadássorozat egy szakmai köntösbe bújtatott politikai akció – véli az intézmény főigazgatója.

A Magyar Nemzetnek Bodnár Attila elmondta, a kórház ellátási területéhez tartozik a Pesti úti idősek otthona is, amely a statisztikai adatok szerint egyértelműen a magyarországi koronavírus-járvány legsúlyosabb gócpontja.

„Mind Karácsony Gergelynek, mind a teljes ellenzéknek borzasztóan fontos, hogy a saját tehetetlenségüket másra hárítsák, ezért a Bajcsy-Zsilinszky Kórházon keresztül megpróbálják az államra, közvetve pedig a kormányra kenni a felelősséget. A támadásokat azonban a tények semmilyen formában sem támasztják alá”

– jelentette ki az intézményvezető, aki azt is közölte, hogy a járvány idején a Pesti úti idősotthonban lakók közül szinte minden súlyos állapotú koronavírus-beteg hozzájuk került.

A más egészségügyi intézményekbe szállított páciensek esetében inkább az izoláció volt a cél, hiszen az otthon túlzsúfoltsága nem tette lehetővé, hogy ott számukra karantént alakítsanak ki.

„Ez tehát az oka annak, hogy nálunk a csütörtök reggeli adat szerint 30 fő volt a Pesti útról érkezett elhunyt. Amikor pedig arra hivatkoznak, hogy kórházunkban a Covid–19-járvány halálozási aránya 29 százalékos, míg az általános magyar halálozási ráta 12,2 százalék, nem tesznek mást, mint tényeket ferdítenek el” – szögezte le.

Bodnár doktor úgy fogalmazott: intézményükben a közepesen súlyostól a nagyon súlyos állapotú, tehát, kórházi ápolásra szoruló betegek közül veszítettek el 29 százaléknyit, míg az általuk hivatkozott 12,2 százalékos halálozási ráta az összes megfertőződöttre vonatkozik, akiknek a döntő többsége panaszmentesen vagy igen enyhe tünetekkel, az otthonában gyógyult ki a betegségből. Tehát, két olyan számot hasonlítottak össze, amelyeknek semmi közük egymáshoz.

Hozzátette, ez az arányszám náluk mára 26,5 százalékra mérséklődött, míg nemzetközi adatok szerint az Európa-szerte kórházba került koronavírusos betegek átlagos halálozási aránya 33 százalék.

„Így lehet játszani a számokkal és így lehet félrevezetni az embereket. Pedig nem lenne szabad ilyet tenni, hiszen egy jó hírű egészségügyi intézményről beszélünk, amely nem azért van, hogy a politika eszközeként szerepeljen, hanem azért, hogy betegeket gyógyítson. Kollégáimat mélyen megrázta a kórházunk ellen egy hete zajló támadás, holott mi mindent megteszünk azért, hogy a legjobb tudásunk szerint hozzájáruljunk a járvány visszaszorításához. A magyar emberek, a kormány és az egészségügy közös sikerét pedig az egész világon elismeréssel és irigykedve figyelik” – jelentette ki a főigazgató, aki beszélt arról is, hogy

a Bajcsy-Zsilinszky Kórház két orvosa és egy főorvosa – saját egészségét is kockáztatva – egy héten át mindennap elment a Pesti úti idősotthonba segíteni vizitelni.

Bodnár Attila beszámolt arról is, hogy száz, véletlenszerűen kiválasztott beteg bevonásával kutatást végeztek a Pesti úti idősotthonból a Bajcsy-Zsilinszky Kórházba érkezők körében. A több hónapos vizsgálat eredményei megdöbbentőek:

a száz idős ember közül 97-en kiszáradva vagy mérsékelten kiszáradva érkeztek, 88-an voltak alultápláltak, ebből 27-en csontsoványra fogytak, a páciensek közel felénél pedig valamilyen fokú felfekvés, illetve izomkontraktúra volt tapasztalható.

„Ki merem jelenteni, hogy mindezért a fenntartót, Karácsony Gergelyt illeti a felelősség, ugyanis a takarékosság címén leépített dolgozói kollektíva – amely, bár erejéhez mérten igyekezett mindent megtenni – fizikailag képtelen ellátni ennyi idős gondozottat” – mondta a főigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában