Járvány

2020.04.24. 11:16

Operatív Törzs: a gyógyultak segítségét kérjük a vírus elleni harcban (videó)

A koronavírus-járvány aktuális kérdéseiről számolt be pénteki online sajtótájékoztatóján a védekezésért felelős Operatív Törzs.

Cikkünket frissítjük!

Müller Cecília országos tisztifőorvos a Magyar Nemzet tudósítása szerint elmondta, az utóbbi 24 órában 2383 főre nőtt a fertőzöttek száma. 11 állampolgárt vesztettünk el tegnap, ezzel 250-re nőtt azoknak a száma, akik a koronavírus következtében hunytak el. 99,9 százalékuk idős beteg volt, de voltak fiatalabbak is az elhunytak között, akik mindannyian súlyos krónikus, magas kockázatú megbetegedéssel kerültek kórházba.

Örvendetes viszont a gyógyulási arány: 401 beteg távozott gyógyultan a kórházakból.

A laborminták száma is növekszik: 58251 embert vizsgáltak meg. 877 beteg van kórházban, 61 fő lélegeztetőgépre szorul, de sokakat már levettek a gépről.

A gyógyítással kapcsolatban Müller Cecília elmondta, hogy folyamatosan zajlanak a kutatások, többen is fáradoznak az oltóanyag és a gyógyszerek előállításán.

A tájékoztató videóját itt tudja megtekinteni:

A tisztifőorvos emlékeztetett: Magyarország évtizedekre visszamenőleg komoly átoltottsággal rendelkezik, amely tucatnyi betegség ellen véd. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője kezdeményezte egy kutatási terv elkészítését a járvány kezdetén, amelynek egyik eredménye, hogy

a tegnapi napon beadták a súlyos állapotú betegek részére készült vérplazmát, amelyet egy felgyógyult beteg szervezetéből nyertek. Ez nagy bizakodásra ad okot

– emelte ki Müller Cecília.

Kifejtette: a betegek három részletben kapják meg a teljes vérplazmamennyiséget, kíváncsian várjuk, hogy milyen lesz az eredményesség. Ez passzív immunizáció: ha valaki átesik a betegségen, a szervezete ellenanyagot termel, amely a vérplazmában kimutatható. Ezzel kész ellenanyagot kaphatnak, akik betegek, és nem kell arra várniuk, hogy a szervezetük saját maga termeljen ellenanyagot – ismertette a tisztifőorvos.

Müller Cecília megköszönte a kutatóknak és az orvosoknak, hogy létrejöhetett ez a beavatkozás. Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy

várják a gyógyult betegek jelentkezését, hogy vérplazmájukkal segítsenek a súlyos állapotban lévőkön.

Müller Cecília újságírói kérdésére válaszolva kiemelte: a vérplazmás kezelés csak betegek esetében használható, megelőzésre nem alkalmas.

A kiskunhalasi mobil járványkórház elkészült és felkészült a betegek fogadására. Bármelyik napon megkezdheti a tevékenységét, amikor indokolttá válik

– tájékoztatott az országos tisztifőorvos.

Lakatos Tibor rendőr ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője ismertette, hogy Hegyeshalom megnyílt a Magyarország és Ausztria között ingázók számára, akár a mezőgazdasági gépek is átkelhetnek.

A munkatársaim hétvégén több szabályszegéssel találkoznak, mint hétköznap – ismertette Lakatos Tibor. Hozzátette: kérem az embereket, hogy tartsák be a korlátozó szabályokat, ne veszélyeztessenek másokat és saját magukat!

Az ezredes arról is beszélt, hogy

a hétvégére ismét felhatalmazást kapnak a polgármesterek, hogy szabályozzák saját településük közterület-használatát.

A Rétvári Bence államtitkárnak az Operatív Törzs tájékoztatója előtt tett nyilatkozatáról szóló cikkünket ide kattintva tudja elolvasni.

Borítóképünk kivágás az Operatív Törzs tájékoztatójának fenti videójából

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában