Járvány

2020.04.24. 11:16

Operatív Törzs: a gyógyultak segítségét kérjük a vírus elleni harcban (videó)

A koronavírus-járvány aktuális kérdéseiről számolt be pénteki online sajtótájékoztatóján a védekezésért felelős Operatív Törzs.

Cikkünket frissítjük!

Müller Cecília országos tisztifőorvos a Magyar Nemzet tudósítása szerint elmondta, az utóbbi 24 órában 2383 főre nőtt a fertőzöttek száma. 11 állampolgárt vesztettünk el tegnap, ezzel 250-re nőtt azoknak a száma, akik a koronavírus következtében hunytak el. 99,9 százalékuk idős beteg volt, de voltak fiatalabbak is az elhunytak között, akik mindannyian súlyos krónikus, magas kockázatú megbetegedéssel kerültek kórházba.

Örvendetes viszont a gyógyulási arány: 401 beteg távozott gyógyultan a kórházakból.

A laborminták száma is növekszik: 58251 embert vizsgáltak meg. 877 beteg van kórházban, 61 fő lélegeztetőgépre szorul, de sokakat már levettek a gépről.

A gyógyítással kapcsolatban Müller Cecília elmondta, hogy folyamatosan zajlanak a kutatások, többen is fáradoznak az oltóanyag és a gyógyszerek előállításán.

A tájékoztató videóját itt tudja megtekinteni:

A tisztifőorvos emlékeztetett: Magyarország évtizedekre visszamenőleg komoly átoltottsággal rendelkezik, amely tucatnyi betegség ellen véd. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője kezdeményezte egy kutatási terv elkészítését a járvány kezdetén, amelynek egyik eredménye, hogy

a tegnapi napon beadták a súlyos állapotú betegek részére készült vérplazmát, amelyet egy felgyógyult beteg szervezetéből nyertek. Ez nagy bizakodásra ad okot

– emelte ki Müller Cecília.

Kifejtette: a betegek három részletben kapják meg a teljes vérplazmamennyiséget, kíváncsian várjuk, hogy milyen lesz az eredményesség. Ez passzív immunizáció: ha valaki átesik a betegségen, a szervezete ellenanyagot termel, amely a vérplazmában kimutatható. Ezzel kész ellenanyagot kaphatnak, akik betegek, és nem kell arra várniuk, hogy a szervezetük saját maga termeljen ellenanyagot – ismertette a tisztifőorvos.

Müller Cecília megköszönte a kutatóknak és az orvosoknak, hogy létrejöhetett ez a beavatkozás. Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy

várják a gyógyult betegek jelentkezését, hogy vérplazmájukkal segítsenek a súlyos állapotban lévőkön.

Müller Cecília újságírói kérdésére válaszolva kiemelte: a vérplazmás kezelés csak betegek esetében használható, megelőzésre nem alkalmas.

A kiskunhalasi mobil járványkórház elkészült és felkészült a betegek fogadására. Bármelyik napon megkezdheti a tevékenységét, amikor indokolttá válik

– tájékoztatott az országos tisztifőorvos.

Lakatos Tibor rendőr ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője ismertette, hogy Hegyeshalom megnyílt a Magyarország és Ausztria között ingázók számára, akár a mezőgazdasági gépek is átkelhetnek.

A munkatársaim hétvégén több szabályszegéssel találkoznak, mint hétköznap – ismertette Lakatos Tibor. Hozzátette: kérem az embereket, hogy tartsák be a korlátozó szabályokat, ne veszélyeztessenek másokat és saját magukat!

Az ezredes arról is beszélt, hogy

a hétvégére ismét felhatalmazást kapnak a polgármesterek, hogy szabályozzák saját településük közterület-használatát.

A Rétvári Bence államtitkárnak az Operatív Törzs tájékoztatója előtt tett nyilatkozatáról szóló cikkünket ide kattintva tudja elolvasni.

Borítóképünk kivágás az Operatív Törzs tájékoztatójának fenti videójából

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában