Járvány

2020.04.17. 06:02

Amerikai republikánus képviselők a WHO-elnök lemondását követelik

Távozásához kötnék a szervezetnek nyújtott hozzájárulás további folyósítását.

Amerikai republikánus képviselők Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elnöke távozásához kötnék a szervezetnek nyújtott hozzájárulás további folyósítását – derült ki abból a levélből, amelyet 17 törvényhozó intézett csütörtökön Donald Trump amerikai elnökhöz.

A törvényhozók valamennyien a képviselőház külügyi bizottságának tagjai. Mint levelükben írták: a WHO vezetője szerintük kudarcot vallott abban, hogy objektívan válaszoljon az AIDS-járvány óta legnagyobb egészségügyi világválságra.

A politikusok azt javasolták az amerikai elnöknek, hogy a 2020-as pénzügyi évben minden önkéntes amerikai hozzájárulás folyósítását kössék Gebrejeszusz távozásához. Mindazonáltal leszögezték azt is: „nagyra tartjuk azt a létfontosságú szerepet, amelyet a WHO a világban játszik, különösen a humanitárius szempontból rendkívül nehéz helyzetekben”.

A képviselők leszögezték: támogatják Donald Trump kedden nyilvánosságra hozott döntését a WHO-nak nyújtott amerikai támogatás időleges felfüggesztéséről.

A Fehér Ház közleménye szerint a G7-es országcsoport vezetői csütörtökön szintén az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének átvilágítását és reformját sürgették. A politikusok videokonferencián vitatták meg a gazdaság járvány utáni újraindításának körülményeit és a teendőket, valamint a WHO helyzetét.

„A vezetők megállapították, hogy a G7-es országcsoport tagjai évente több mint egymilliárd dollárral járulnak hozzá a szervezet működéséhez, és megbeszélésük során jelentős teret szenteltek az átláthatóság hiányának a WHO-ban, és annak, hogy a szervezet rendszeresen rosszul kezeli a világjárványt” – szögezte le az amerikai elnöki hivatal közleménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában