Járvány

2020.03.16. 12:12

Trump: nagyon fertőző vírusról van szó, tanulunk mások tapasztalataiból

Nagyon fertőző vírusról van szó, mi is tanulunk más országok tapasztalataiból – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök vasárnapi sajtókonferenciáján az országban már mintegy háromezer embert megfertőző új koronavírusról.

Nagyon jó hírnek nevezte – azt mondta, boldoggá teszi őt -, hogy az Egyesült Államokban a jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékrendszer (Fed) 1 százalékponttal 0 és 0,25 százalék közötti sávba csökkentette irányadó kamatlábát.

A Fed percekkel az elnök és a vírusellenes küzdelmet irányító kormányzati munkacsoport sajtótájékoztatója előtt jelentette be döntését, közölve egyben azt is, hogy a kanadai, a brit, a svájci és a japán jegybankkal, valamint az Európai Központi Bankkal egyeztetett lépésről van szó.

Trump gratulált a Fed elnökének, Jerome Powellnak; úgy fogalmazott, hogy a döntés „csuda klassz” volt.

Donald Trump közölte, hogy az élelmiszerboltok a nap 24 órájában nyitva tartanak országszerte, és azt mondta: a kiskereskedelmi cégek képviselői azt kérték tőle, tolmácsolja az amerikaiaknak, hogy „kicsit kevesebbet vásároljanak”. Az elnök hozzáfűzte: az országban „senkinek nincs oka a felhalmozásra”.

„Nyugalom, túl leszünk rajta” – fogalmazott.

Trump vasárnap délelőtt egyeztetett a legnagyobb áruházláncok képviselőivel, akik jelezték:

a forgalom országszerte már most nagyobb, mint a karácsonyi vásár idején volt.

Mike Pence alelnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok valamennyi államában rendelkezésre állnak a vírustesztek és a laboratóriumok, az elkövetkező napokban pedig további több mint kétezer labor kezdi meg a vizsgálatokat. Az alelnök dicsérte az állami és a magánszektor együttműködését az új laboratóriumok beindításában. A tesztvizsgálatok bővítéséről Donald Trump hétfőn egyeztet a tagállamok kormányzóival – tette hozzá.

Pence emlékeztetett arra, hogy hétfőn életbe lép a beutazási tilalom az Egyesült Királyságból és Írországból is, az amerikai repterek csakis hazatérő amerikaiakat fogadnak.

Chad Wolf ügyvezető belbiztonsági miniszter hozzáfűzte:

hétvégén csaknem negyvenezer amerikai tért haza, egyes repülőtereken, például Chicagóban, hosszas sorokban várakoztak az utasok.

Wolf türelmet kért mindenkitől, mondván, hogy a sok hazatérőn tesztet kell végezni, és karanténba kell küldeni őket. De megjegyezte, hogy a kormányzat már lépett a helyzet orvoslása érdekében.

Anthony Fauci, a fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet vezetője kifejezetten jó döntésnek nevezte az Európából történő beutazások felfüggesztését is.

Mike Pence hozzátette: Fauci vasárnap arról tájékoztatta az elnököt, hogy ha az Egyesült Államok már nem szüntette volna be korábban a beutazást Kínából, ott tartana, ahol ma Európa, amely jelenleg a fertőzések epicentruma.

Az orvosprofesszor vasárnap az NBC televízióban úgy nyilatkozott:

az amerikaiaknak lassítaniuk kell, mert ha továbbra is úgy élnek, mint hogyha semmi sem történt volna, akkor tömeges halálesetekre lehet számítani. Kitartott amellett, hogy az új típusú koronavírust nagyon komolyan kell venni.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint jelenleg csaknem háromezer fertőzött beteget tartanak nyilván az Egyesült Államokban, a halottak száma vasárnap délutánig ötvenhét volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában