Székelyföld mesterséges elszegényítése ellen tiltakoztak Sepsiszentgyörgyön

A régió autonómiája mellett foglaltak állást mindazok, akik a sepsiszentgyörgyi Turul szobor mellett gyűltek össze kedden.

Sepsiszentgyörgy, 2020. március 10. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) székely szabadság napja alkalmából tartott megemlékezése Sepsiszentgyörgyön a Turul-emlékmûnél 2020. március 10-én. MTI/Kátai Edit

Forrás: MTI

Fotó: Kátai Edit

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett megszorítások miatt lemondott a marosvásárhelyi megemlékezésről és tiltakozó felvonulásról, de a Sepsiszéki Székely Tanács sepsiszentgyörgyi rendezvényét – melyen mintegy 250-en vettek részt – engedélyezte a polgármesteri hivatal.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) székely szabadság napja alkalmából tartott megemlékezése Sepsiszentgyörgyön a Turul-emlékműnél
Fotó: Kátai Edit / MTI

Itt olvasták fel a rendezvény kiáltványát, melyet a résztvevők nevében Izsák Balázs, az SZNT elnöke jegyzett. A dokumentum szerint

Románia kormányát súlyos felelősség terheli Székelyföld mesterséges elszegényítéséért, amelyhez tizenhárom éve uniós eszközöket is igénybe vesz.

A közfelkiáltással elfogadott dokumentumban a sepsiszentgyörgyi tüntetők szót emeltek Székelyföld mesterséges elszegényítése ellen, követelték a „úgynevezett székely terrorperben ártatlanul elítélt Beke István és Szőcs Zoltán szabadon bocsátását”, valamint azt, hogy a közigazgatási átszervezés során

Székelyföld alkosson önálló, autonóm jogkörökkel rendelkező közigazgatási és fejlesztési régiót a Székely Nemzeti Tanács által kidolgozott jogszabálytervezet alapján.

A követelések sorába az 1990 márciusában szervezett marosvásárhelyi magyarellenes pogrom kivizsgálása, az úzvölgyi katonai temető korábbi helyzetnek és a történelmi valóságnak megfelelő helyreállítása és annak a bírósági keresetnek a visszavonása is bekerült, amelyben Románia 2019. július 8-án megtámadta az Európai Bizottság azon határozatát, amellyel bejegyezte a Székely Nemzeti Tanács polgári kezdeményezését.

A kiáltvány szerint az EU luxembourgi bíróságán benyújtott kereset a román kormány inkompetenciáját, az EU alapértékeivel szembeni ellenséges viszonyulását, és saját magyar nemzetiségű állampolgárai ellen folytatott hadjáratát bizonyítja.

Díszőrséget állók és a Kónya Ádám Művelődési Ház Magyar Férfidalárdájának tagjai a megemlékezésén
Fotó: Kátai Edit / MTI

A petíció ismételten kinyilvánítja, hogy

Székelyföld területi autonómiája nem sérti Románia területi egységét és állami szuverenitását, nem sérti a Székelyföldön élő román és más nemzetiségű polgárok érdekeit, sem Románia alkotmányát.

Sőt, az autonómia törvénybe iktatása Románia érdekeit szolgálja, és az ország által vállalt nemzetközi kötelezettségeket teljesíti.

Beszédében Gazda Zoltán, a Sepsiszéki Székely Tanács elnöke erő felmutatására, a nemzeti régiókért elindított európai polgári kezdeményezés aláírására buzdított. Megemlítette: a hátralévő két hónapban ötször annyi aláírást kell összegyűjteni, mint amennyi az elmúlt tíz hónapban gyűlt össze.

„Addig nem lesz székely szabadság, míg lehajtott fejjel, sorsunkba beletörődve kullogunk az utcán”

- jelentette ki a szónok.

A román kormánynak és Románia parlamentjének címzett kiáltványt a megmozdulás szervezői a rendezvény után átadták a Kovászna megyei prefektusi hivatal képviselőjének.

Ön így csatlakozhat a nemzeti régiókért indított aláírásgyűjtéshez

A Székely Nemzeti Tanács által elindított európai polgári kezdeményezést ezen a linken, a „Támogatom” fülre kattintva interneten keresztül bárki aláírhatja. Szükség esetén a kitöltéshez az anyaországi magyarok az " target="_blank" rel="noopener noreferrer">itt található videóban kaphatnak segítséget, az erdélyi magyarok pedig itt.

Borítókép: A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) székely szabadság napja alkalmából tartott megemlékezése Sepsiszentgyörgyön a Turul-emlékműnél

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában