megállapodás készül

2020.03.10. 16:44

Orbán Viktor az evangélikus egyház vezetőivel egyeztetett

A kormányfő elismeréssel szólt az egyház oktatási és szociális tevékenységéről, és kiemelte: ezeken a területeken a felek hagyományosan jó partnerei egymásnak.

Budapest, 2020. március 10. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) hivatalában, a Karmelita kolostorban fogadja Kondor Péter evangélikus püspököt (j) és Font Sándort, a Déli Evangélikus Egyházkerület felügyelõjét (szemben, j2) 2020. március 10-én. Az elõtérben háttal Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelõs miniszterelnök-helyettes, szemben Balog Zoltán református lelkész, miniszterelnöki biztos (b2). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Fischer Zoltán

A magyarországi evangélikusok közfeladat-ellátását méltatta Orbán Viktor miniszterelnök, amikor hivatalában, a Karmelita kolostorban fogadta Kondor Péter evangélikus püspököt és Font Sándort, a Déli Evangélikus Egyházkerület felügyelőjét – tájékoztatott Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár kedden.

A találkozón részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Balog Zoltán református lelkész, miniszterelnöki biztos is.

A keddi megbeszélésen áttekintették a magyar kormány és a Magyarországi Evangélikus Egyház már kitárgyalt, aláírás előtt álló megállapodását, amely az 1998 végén megkötött megállapodás helyébe lép, tekintettel az azóta lezajlott társadalmi és jogi változásokra – mondta Havasi Bertalan.

Orbán Viktor üdvözölte, hogy a megállapodás megnyugtatóan rendezi az állami iskolákban a kis létszámú csoportok hit- és erkölcstanoktatásának finanszírozását, biztosítja az Evangélikus Hittudományi Egyetem működésének anyagi feltételeit, valamint képzési portfóliója bővítésének támogatását.

A kormány támogatja az egyház budapesti kórházának létrehozását, félszáz parókia felújítását, 30 gyülekezeti tér megújítását, óvodabővítéseket, valamint az evangélikus örökség megőrzését, közkinccsé tételét is – tájékoztatott a sajtófőnök.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (b) hivatalában, a Karmelita kolostorban fogadja Kondor Péter evangélikus püspököt (j) és Font Sándort, a Déli Evangélikus Egyházkerület felügyelőjét (szemben, j2) 2020. március 10-én. Az előtérben háttal Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, szemben Balog Zoltán református lelkész, miniszterelnöki biztos (b2).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában