Járvány

2020.03.14. 15:35

Az óvodák nyitva tartásáról az önkormányzatok dönthetnek

Az Operatív Törzs szombaton ismertette a legújabb kormányzati döntéseket.

Budapest, 2020. március 4. Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központ vezetõje a Szlávik Jánossal, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezetõ fõorvosával rendkívüli sajtótájékoztatót tart a Miniszterelnöki Kabinetirodában Budapesten 2020. március 4-én. Két, Magyarországon tartózkodó, koronavírussal fertõzött, egyelõre tünetmentes iráni diákot kellett a Szent László Kórházba vinni. MTI/Kovács Attila

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

Az önkormányzatok helyben dönthetnek az óvodák nyitva tartásáról, működéséről; az erről szóló kormányrendelet még szombaton megjelenik – jelentette be a köznevelési államtitkár az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Maruzsa Zoltán közölte:

lehetőleg az óvodáskorú gyermekek is maradjanak otthon, felügyeletüket kis csoportokban a szülők és a szomszédok bevonásával javasolják.

A hétfőtől életbe lépő iskolabezárásokról hangsúlyozta: fontos, hogy a gyerekek ténylegesen otthon maradjanak, és részt vegyenek a digitális oktatásban. Az államtitkár úgy fogalmazott:

„fontos, hogy a gyerekek tanuljanak, a pedagógusok tanítsanak, neveljenek”.

Maruzsa Zoltán elmondta: a koronavírus oktatási akciócsoport pénteki javaslata „nem a szünet, nem a bezárás, hanem egy új, tantermen kívüli digitális munkarend bevezetése a magyar köznevelésben és a szakképzési intézményekben, már hétfőtől”.

Közlése szerint

az intézményvezetők mellett csak azoknak a pedagógusoknak kell bejárniuk munkahelyükre, akik nem tudnak otthonról, digitális eszközökkel kapcsolatot tartani a tanulókkal.

Elmondta: a távoktatáshoz rengeteg eszköz áll rendelkezésre az országban, hozzátette, hogy az okostelefon-ellátottság Magyarországon meghaladja az uniós átlagot. Ahol ezek mégsem adottak, ott akár a könyvtárakat, akár a digitális jólét pontokat is használhatják, esetleg levélben vagy telefonon keresztül is oktathatnak.

Maruzsa Zoltán elmondta:

még a nap folyamán megszületik az a kormányrendelet, amely visszaadja az önkormányzatoknak a döntés jogát arról, kinyissanak-e a bölcsődék és az óvodák.

Hozzátette, hogy az iskolákban és az óvodákban is lehetőséget kell biztosítani azoknak a gyerekeknek a fogadására, akiknek elhelyezéséről szüleik nem tudnak gondoskodni.

Közlése szerint a kabinet azt ajánlja az önkormányzatoknak, hogy

ahol megoldható, otthon, kis csoportokban oldják meg a gyerekek felügyeletét, ahol nem, ott pedig a nyári ügyeleti rendhez hasonló megoldást alkalmazzanak, de szeretnék, ha ez nem lenne tömeges.

„Az otthoni felügyelet arra is módot ad természetesen, hogy egyfajta rotáció érvényesülhessen a munkavégzők és a gyerekekre felügyelők között” – mondta.

A gyermekétkeztetést az azt igénylőknek biztosíthatják az önkormányzatok, de fontos, hogy nem használhatják tömegesen a gyerekek az iskolai étkezőket.

Jelezte: a kollégiumokat nem zárják be, de az az életszerű, hogy a lakók már nem térnek vissza a hétvégét követően az intézményekbe; akiknél ez nem megoldható, azok elhelyezést kapnak.

„Azt kérem mindenkitől: segítsen abban, hogy a lehető legtöbbet, legjobbat tudjuk kihozni a gyerekek, a tanulók érdekében ebből az új helyzetből” – fogalmazott az államtitkár.

Hozzátette, hogy az iskolákban és az óvodákban is lehetőséget kell biztosítani azoknak a gyerekeknek a fogadására, akiknek elhelyezéséről szüleik nem tudnak gondoskodni.

Jól vannak az új betegek

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a szombati budapesti sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy jó állapotban van az a hat újabb magyar állampolgár, akiknél az elmúlt 24 órában diagnosztizálták a koronavírus-fertőzést.

Tájékoztatása szerint köztük vannak olyanok, akik korábban azonosított fertőzöttektől kontaktszemélyként kaphatták el a fertőzést és olyan új betegek is, akiknél a fertőzés útját még nem azonosították. Mindannyiukat kórházban kezelik.

Lakatos Tibor arra kérte a kormányablakok ügyfeleit, hogy

a tumultus elkerülése érdekében előre egyezetett időpontokban keressék fel a hivatalokat. A kész okmányokat postai úton levélben kapják meg az azokat igénylők

- tette hozzá.

Az Origo tudósítása szerint Lakatos Tibor azt is elmondta, hogy egyelőre nincs napirenden a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér lezárása.

Nincs fertőzés-gyanús egészségügyi dolgozó

„Van olyan egészségügyi dolgozó, aki kapcsolatba került fertőzött személlyel, de nincs koronavírus-gyanús egészségügyi dolgozó” – mondta Lakatos Tibor kérdésre válaszolva.

A fürdőkről a fenntartók döntenek

„Az egészségügyi tárca nem nyújtott be javaslatot arra, hogy minden fürdőt be kell zárni, ez a fenntartók, üzemeltetők döntése” – ismertette Lakatos Tibor a fürdőkkel kapcsolatban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában