Ostrom alatt áll Európa

2020.03.05. 21:03

A magyarok 80 százaléka továbbra is a szigorú határvédelem mellett áll

A kutatás arra is irányult, hogy a lakosság milyen intézkedéseket vár a kormánytól.

Röszke, 2019. június 1. A Magyar Honvédség katonái határõrizeti feladatot látnak el Röszkénél 2019. június 1-jén. MTI/Rosta Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

Az elmúlt időszak komoly sajtófigyelemmel járó eseménye volt Erdogan török elnök bejelentése, mely szerint Törökország a jövőben nem fogja feltartóztatni az Európába készülő illegális bevándorlók tömegeit – írja az Origo.

A Századvég megvizsgálta, hogy

a magyar lakosság hallott-e a bejelentésről, valamint, hogy milyen intézkedéseket vár a kormánytól az élénkülő migrációval kapcsolatban

- olvasható a Századvég közleményében.

A kutatás alapján megállapítható, hogy a megkérdezettek 82 százaléka értesült arról, hogy a szíriai katonai konfliktusok, illetve a török államfő nyilatkozata nyomán újabb tömegek indulhatnak meg Európa felé, és mindössze a 18 százalékuk nem hallott a szóban forgó fejleményekről.

A felmérés szerint a magyarok továbbra is elsődleges fontosságúnak tartják a határok védelmét: a válaszadók 80 százaléka úgy véli, a magyar kormánynak meg kell erősítenie a határvédelmet,

valamint továbbra is meg kell akadályoznia az országba irányuló kontrollálatlan bevándorlást,

és pusztán a 10 százalékuk helyezkedett eltérő álláspontra. A véleménnyel nem rendelkezők aránya e kérdésben 10 százalék.

A kérdést politikai önbesorolás szerinti bontásban megvizsgálva látható, hogy ebben a témában még a baloldali szavazók többsége (51 százaléka) is a kormány álláspontjával ért egyet, és a határok fokozottabb védelme mellett áll, míg a 29 százalékuk beengedné a Szíriából érkezőket.

A középen álló és a jobboldali választók 78, illetve 95 százaléka nem enyhítene a határvédelem szigorán, ezzel szemben 10, illetve 3 százalékuk lazítana rajta.

Borítókép: A Magyar Honvédség katonái határőrizeti feladatot látnak el Röszkénél 2019. június 1-jén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában