Álljon ki ön is a Székelyföldért!

2020.02.07. 18:00

Székely Nemzeti Tanács: naponta tízezer aláírásra van szükség

Nagyon rosszul áll a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés támogatására indított aláírásgyűjtés, további támogatókra lenne szükség – mondta a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) külügyi megbízottja pénteken.

Csíkszereda, 2019. június 18. Kislány az Erdélyi Magyar Néppárt tüntetésén Csíkszeredában, a Hargita megyei prefektusi hivatal épülete elõtt 2019. június 18-án. A demonstráción az úzvölgyi katonatemetõ államosításának leállítását, a sírkert eredeti állapotának helyreállítását és Hargita megye prefektusának lemondását, vagy leváltását követelték. MTI/Veres Nándor

Forrás: MTI

Fotó: Veres Nándor

Dabis Attila közlése szerint az SZNT által kezdeményezett akciót azért indították, hogy az Európai Unió is járuljon hozzá anyagilag a hagyományos nemzeti közösségek identitásának megőrzéséhez.

Azt gondoltuk, ez olyan téma, amely alapvetően érint mindenkit, ehhez képest nem mozdultak meg azok a partnerek, akik szóban már nagyon sokszor jelentkeztek a közös munkára – fogalmazott Dabis Attila az M1 csatornán pénteken.

Tájékoztatott, hogy az ötletgazda és kezdeményező székely-magyar közösségnek Romániából és Szlovákiából már ebben a hónapban túl kell lépnie a jogszabályban lefektetett küszöbértéket, hiszen

„ha saját közösségeinket sem tudjuk kellőképpen mozgósítani a közös ügy érdekében, az a nyugati szövetségeseket is elbizonytalanítja”.

Ennek előfeltétele, hogy most már ténylegesen is bekapcsolódjon az aláírásgyűjtési munkába minden olyan szervezet, amely erre korábban ígéretet tett – hangsúlyozta.

Ön így csatlakozhat

A polgári kezdeményezést ezen a linken, a „Támogatom” fülre kattintva interneten keresztül bárki aláírhatja. Szükség esetén a kitöltéshez az anyaországi magyarok " target="_blank" rel="noopener noreferrer">az itt található videóban kaphatnak segítséget, az erdélyi magyarok pedig itt.

Elmondta,

már csak 90 nap van hátra az akció végéig, és mindössze 60 ezer aláírás gyűlt össze a kezdeményezés sikeréhez szükséges egymillióból.

A külügyi megbízott szerint

még mindig van elegendő idő arra, hogy ezen változtassanak, de ehhez mostantól naponta legalább 10 ezer aláírást kell gyűjteniük.

Az SZNT tisztségviselője kitért arra is, hogy bár pártok feletti egyetértés van a magyar nemzetközösséget képviselő magyarországi- és külhoni szervezetek között, azok eddig mégis elégtelenre vizsgáztak az aláírásgyűjtés feladatában. Hozzátette, a sikerhez kulcsfontosságú média támogatása is, ezért felhívással fordultak a Kárpát-medencei magyar sajtóvilág hoz, arra kérve az orgánumokat, rendszeresen és kiemelt helyen foglalkozzanak az aláírásgyűjtés ügyével a következő három hónapban.

A témában eddig megjelent cikkeinket ide kattintva tudja megtekinteni.

Miről is szól a kezdeményezés, és miért támogassuk mi is?

A székelyföldi szervezet által útjára indított polgári kezdeményezés – melynek sikeréhez legkevesebb egymillió támogató aláírásra van szükség legalább hét uniós országból – a közvetlen demokrácia eszközével élve kívánja elérni, hogy az Európai Unió fejlesztéspolitikáján belül kiemelt figyelmet kapjanak az olyan nemzeti, nyelvi, kulturális sajátosságokat őrző régiók, mint amilyen például a Székelyföld. Ezeknek a több esetben közigazgatási hatáskörökkel sem rendelkező régióknak teremtene lehetőséget a kezdeményezés, hogy megőrizzék sajátosságaikat, amelyek fennmaradása veszélynek van kitéve. Mint arra az adásban Dabis Attila rámutatott, az ENSZ kulturális szervezete, az UNESCO több mint 150 veszélyeztetett nyelvet tart számon Európában, köztük például a csángó magyart, a baszkot vagy a bretont. Ezen nyelvek az emberiség egyetemes kultúrájának fontos részét képezik, így az Unió nem nézheti tétlenül ezek elsorvadását.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában