Székely Nemzeti Tanács: mindenki nyerne a nemzeti régiókról szóló petíció sikerén

Az őshonos nemzeti kisebbségek, az uniós tagállamok és az Európai Unió egésze is nyerne a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés sikerével – mondta Dabis Attila, a Székely Nemzeti Tanács külügyi biztosa kedden a Kossuth rádió reggeli műsorában.

Székely zászlót tart a Székelyföld autonómiájáért tartott őrtűzgyújtás egyik résztvevője a XXII. kerületi Tóth József utcában 2019. október 27-én.

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

A kezdeményezés sikerével

 • Európa őshonos nemzeti közösségei nyernének egy uniós keretet, amelynek segítségével szülőföldjükön őrizhetnék meg identitásukat,
 • többletforrásokhoz jutnának azok az uniós tagállamok, ahol őshonos nemzeti kisebbségek vannak, és
 • az Európai Unió végre gyakorlatba ültetné az alapító szerződésében a nemzeti régiókkal szemben vállaltakat
 • - mutatott rá Dabis Attila.

  Ön így csatlakozhat

  A polgári kezdeményezést ezen a linken, a „Támogatom” fülre kattintva interneten keresztül bárki aláírhatja. Szükség esetén a kitöltéshez az anyaországi magyarok " target="_blank" rel="noopener noreferrer">az itt található videóban kaphatnak segítséget, az erdélyi magyarok pedig itt.

  A külügyi biztos hangsúlyozta: további támogatók kellenek, mivel eddig mindössze a szükséges aláírások 7,5 százaléka gyűlt össze. 2020. május 7-ig kell összegyűjteni egymillió aláírást annak érdekében, hogy az Európai

  Bizottság foglalkozzon a kérdéssel – idézte fel, fontosnak nevezve, hogy az aláírásgyűjtés végéig minden magyar sajtóorgánum kiemelten foglalkozzon a témával.

  Az Európai Unió köteles megőrizni őshonos nemzeti közösségeit, de Brüsszel nem szeretne ezzel a kérdéssel foglalkozni, mivel tévesen a tagállamok, az unió gyengítésével azonosítja azt – mondta Dabis Attila.

  Miről is szól a kezdeményezés, és miért támogassuk mi is?

  A székelyföldi szervezet által útjára indított polgári kezdeményezés – melynek sikeréhez legkevesebb egymillió támogató aláírásra van szükség legalább hét uniós országból – a közvetlen demokrácia eszközével élve kívánja elérni, hogy az Európai Unió fejlesztéspolitikáján belül kiemelt figyelmet kapjanak az olyan nemzeti, nyelvi, kulturális sajátosságokat őrző régiók, mint amilyen például a Székelyföld. Ezeknek a több esetben közigazgatási hatáskörökkel sem rendelkező régióknak teremtene lehetőséget a kezdeményezés, hogy megőrizzék sajátosságaikat, amelyek fennmaradása veszélynek van kitéve. Az ENSZ kulturális szervezete, az UNESCO több mint 150 veszélyeztetett nyelvet tart számon Európában, köztük például a csángó magyart, a baszkot vagy a bretont. Ezen nyelvek az emberiség egyetemes kultúrájának fontos részét képezik, így az Európai Unió nem nézheti tétlenül ezek elsorvadását.

  A témában eddig megjelent cikkeinket ide kattintva tudja megtekinteni.

  Borítókép: Székely zászlót tart a Székelyföld autonómiájáért tartott őrtűzgyújtás egyik résztvevője a XXII. kerületi Tóth József utcában 2019. október 27-én

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában