diploma

2020.02.05. 11:01

Rétvári: az EU élvonalában vagyunk az oktatási oklevelek arányát nézve

A felsőoktatásban ma már a harmadik legnépszerűbb terület a pedagógusképzés.

Mosonmagyaróvár, 2020. január 7. Rétvári Bence, az Emberi Erõforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára beszédet mond a nemzeti összetartozás évének ünnepélyes iskolai megnyitóján a mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium, Általános Iskola és Óvodában 2020. január 7-én. MTI/Krizsán Csaba

Forrás: MTI

Fotó: Krizsán Csaba

Magyarország az élvonalban van az Európai Unióban az oktatás területén kiadott oklevelek arányát tekintve. A harmadik legmagasabb, 16 százalék az ilyen dokumentumot szerzők aránya az összes végzett számához képest – hívta fel a figyelmet Rétvári Bence, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke az Eurostat nemrég közzétett adatait elemezve.

A kisebbik kormánypárt politikusa rámutatott: az Eurostat adatai szerint Magyarországon 2010-hez képest a negyedével nőtt az oktatási területen diplomát szerzők száma; tíz éve nyolcezren végeztek ezen a területen, most már tízezren.

Kitért arra is, hogy a felsőoktatásban ma már a harmadik legnépszerűbb terület a pedagógusképzés, amely 2010-ben még csak a hatodik helyen állt. Ezek az adatok is jól mutatják, hogy hazánkban egyre népszerűbb a pedagóguspálya, jóval több fiatal választja ezt a hivatást, mint a balliberális kormány utolsó évében – értékelt a kereszténydemokrata politikus.

Rétvári Bence kiemelte: mindez alátámasztja azoknak a kormányzati intézkedéseknek is az eredményességét, amelyeket a pedagógus-utánpótlás biztosítása érdekében hoztak. Példaként említette a pedagógus-életpálya bevezetését, a minősítési rendszert, az állami fenntartásba vételt és a béremelést.

Jelezte: átlagosan ötven százalékkal emelkedtek a pedagógusbérek az utóbbi években Magyarországon.

Mindezeknek köszönhetően ma egyre többen választják a pedagógusi hivatást – összegzett a kormánypárti politikus.

Borítókép: illusztráció: Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára beszédet mond a nemzeti összetartozás évének ünnepélyes iskolai megnyitóján a mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium, Általános Iskola és Óvodában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában