partnerség

2020.02.04. 11:15

Magyar diplomaták segítik Moldova uniós integrációját

Megállapodás született arról, hogy a külügyminisztérium két diplomatát delegál Chisinauba, akik segíteni fogják a moldovai kormány munkáját az európai integrációs folyamatokban – jelentette be a moldovai fővárosban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután tárgyalt Aureliu Ciocoi moldovai külügy- és európai integrációs miniszterrel.

Chisinau, 2020. februr 4. A Klgazdasgi s Klgyminisztrium (KKM) ltal kzreadott kpen Szijjrt Pter klgazdasgi s klgyminiszter (b) s Aureliu Ciocoi moldovai klgy- s eurpai integrcis miniszter tallkozja Chisinauban 2020. februr 4-n. MTI/KKM/Borsos Mtys

Forrás: MTI/KKM

Fotó: Borsos Mátyás

Sajtótájékoztatóján a magyar diplomácia vezetője leszögezte, hogy Magyarország az Európai Unió tagjaként az EU legfontosabb politikái között tartja számon a bővítést és a keleti partnerséget, és nemcsak a kétoldalú kapcsolatait szeretné továbbfejleszteni, hanem azt szeretné, ha az EU és Moldova között is minél szorosabb lenne az együttműködés.

„Az EU-nak szüksége van sikerekre, sikertörténetekre, és egy ilyen sikertörténet lehet a keleti partnerség, amelyben a Moldovai Köztársaságnak nagyon fontos szerepe van”

- mondta Szijjártó Péter.

A miniszter kiemelte, hogy Moldovának szabadkereskedelmi megállapodása van az EU-val, de egyben megfigyelő tag az Eurázsiai Gazdasági Unióban is.

„Amikor mi a keleti partnerségről beszélünk, akkor a partnerség szót is szó szerint értjük, ezért tőlünk leckéztetést, a belügyekbe való beavatkozást soha nem fognak tapasztalni. Soha nem fogunk véleményt mondani a belpolitikai kérdésekről, mert egyszerűen nem a mi dolgunk”

- közölte Szijjártó Péter.

Hozzátette: az Eximbank 100 millió dolláros hitelkerettel segíti a magyar-moldovai üzleti kapcsolatok finanszírozását, az OTP pedig felvásárlás révén a legnagyobb szereplő lett a moldovai pénzügyi piacon, ami szintén bátorítást jelent a magyar cégeknek, hogy megjelenjenek az országban.

A Richter immár 10 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik a moldovai piacon – emelte ki a miniszter.

Közölte: megállapodást írtak alá, hogy szeptemberben 40 moldovai diák kezdhesse meg tanulmányait ösztöndíjjal magyarországi egyetemeken.

Szijjártó Péter Chisinauban találkozik Igor Dodon államfővel és Ion Chicu miniszterelnökkel, fogadja Zinaida Greceanii, a parlament elnöke, és megbeszélést folytat Anatol Usatii gazdasági és infrastrukturális miniszterrel. Délután a Bákó megyéből származó Kósa Antallal, Chisinau római katolikus püspökével is találkozik.

Az EU keleti partnerség programjában hat volt szovjet tagköztársaság, Moldova mellett Ukrajna, Fehéroroszország, Örményország, Azerbajdzsán és Georgia vesz részt.

Borítókép: A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Aureliu Ciocoi moldovai külügy- és európai integrációs miniszter találkozója Chisinauban 2020. február 4-én

Címkék#Moldova

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában