Járvány

2020.02.23. 12:04

Karantén alá zártak két olasz tartományt

Az olasz fegyveres erők katonái ellenőrzik a vesztegzár alá helyezett önkormányzatokból kivezető utakat, az érintett térségben leállították a vasúti és a helyi tömegközlekedést, valamint kaszárnyákat készítettek elő, ahol a fertőzés esetleges terjedésével további személyeket tudnak karanténba helyezni.

Róma, 2020. január 31. Védõmaszkot viselõ turisták a római Colosseum épülete elõtt 2020. január 31-én. A következõ hat hónapra a legmagasabb szintû egészségügyi készültséget léptette életbe az olasz kormány pénteken azt követõen, hogy két, Rómában tartózkodó kínai turista koronavírus-fertõzöttnek bizonyult. Az új koronavírus eddig csaknem tízezer embert fertõzött meg, a halottak száma pedig elérte a 213-at Kínában, valamint szórványos eseteket jelentettek több mint 20 országból. MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi

Forrás: MTI/EPA/ANSA

Fotó: Angelo Carconi

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök jelentette be a rendkívüli rendelet pontjait sajtótájékoztatón, szombat éjszaka. Az éjjeli órákra az egészségügyi vesztegzárhoz szükséges lépéseket már megtették: az olasz fegyveres erők katonái már megérkeztek a helyszínre, és lezárták a kijelölt térségbe bevezető utakat.

A vesztegzár az északnyugati Lombardia tartományban a Lodi város térségében található tíz önkormányzat lakosait érinti, valamint az északkeleti Veneto tartományban Vo' Euganeo területét. Az utóbbi másfél napban ebben a két övezetben óráról órára emelkedett a fertőzöttek száma.

A miniszterelnök megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a rendőrség és a katonaság végzi a lezárásokat.

Az intézkedés Venetóban 3500 embert érint, míg Lombardiában csaknem 47 ezret.

Az érintett térségekben felfüggesztik a termelési tevékenységet, zárva lesznek a vállalatok, gyárak, hivatalok, oktatási intézmények, üzletek, templomok. Nem közlekednek a vonatok és leállították a helyi tömegközlekedést is. A lakosokat arra kérték, ne csoportosuljanak, ha tehetik, maradjanak otthon.

Az érintett önkormányzatokba úgynevezett steril folyosókon keresztül érkeznek az élelmiszerek és a gyógyszerek. Az utcákat rendőrök és katonák ellenőrzik.

A kormányfő együttműködésre és türelemre szólította fel a vesztegzár alá helyezetteket. Aki megszegi az előírásokat, és kilép a lezárt területekről, több mint 200 eurós pénzbírságot és három hónapi terjedő börtönt kockáztat.

A Kínából érkező személyek belépését tiltó felirat kínai és angol nyelven a Róma belvárosában található Trevi Bár pultján
Fotó: Claudio Peri / MTI/EPA/ANSA

Giuseppe Conte azt mondta, hogy az egyik térségből megpróbált távozni egy gyerekes család, hogy Olaszország más részébe jusson el, azonban visszavitték őket eredeti lakhelyükre.

Hangsúlyozta,

a karanténra óvintézkedésként van szükség, mivel máskülönben nem tudják megfigyelés alatt tartani a fertőzést, és „ellenőrizhetetlenné válik” a helyzet.

Hasonló intézkedést eddig csak terrorista veszély esetén rendeltek el Olaszországban. A miniszterelnök a polgári védelem képviselőivel, az egészségügyi hatóságokkal és az érintett tartományok kormányzóival tartott többórás kormányülés utáni sajtótájékoztatón jelentette be a „sürgős és rendkívüli” intézkedéseket „a fertőzés megfékezésére”. Giuseppe Conte hangsúlyozta, a római kabinet anyagi kártérítést is biztosít a termeléskiesésért és egyéb gazdasági károkért.

A további intézkedések között szerepel az iskolai kirándulások országos felfüggesztése és a sportesemények elhalasztása.

Ezek részleteiről az illetékes tárcavezetők döntenek.

A polgári védelem legfrissebb adatai szerint 89-re emelkedett a fertőzöttek száma Olaszországban, és 2 idős ember meghalt.

Két laziói fertőzött kínai, ők turisták voltak az országban. Ez az a házaspár, amelyet elsőként még február elején vittek kórházba Rómában.

A fertőző betegeket kezelő Spallanzani kórház Rómában. A kínai Vuhanból kimenekített 56 olasz állampolgár közül az egyik férfin kimutatták az új koronavírus fertőzést
Fotó: Giuseppe Lami / MTI/EPA/ANSA

Sajtóértesülések szerint az egészségügyi hatóságok a fertőzés további terjedésére készülnek: ha a járvány területe bővül, a vesztegzár térségét is növelik majd.

A lombardiai Milánóban a lakosok már szombaton megrohamozták az üzleteket, miután Giuseppe Sala főpolgármester arra kérte őket, korlátozzák a közösségi találkozásokat.

Az észak-olaszországi térségben tervezett vásárokat felfüggesztették.

Giorgio Armani zárt ajtók mögött – közönség nélkül – tartotta meg bemutatóját a milánói divathéten. Több olaszországi múzeum jelezte, hogy bezárja kapuit. Még a dél-olasz Szicíliában is óvintézkedéseket vezettek be.

Az Il Giornale olasz napilap úgy tudja,

a fegyveres erők 19 kaszárnyáját készítették elő az esetleges újabb fertőzöttek elszigetelésére. Kétezer katonát helyeztek készenlétbe.

Arra a kérdésre, hogy miért ugrott meg hirtelen a betegek száma Olaszországban, Giuseppe Conte úgy válaszolt, hogy ez a „szigorú és hatékony” olaszországi egészségügyi ellenőrzéseknek az eredménye. A miniszterelnök szerint egyedül az olasz egészségügyi hatóságok tesztelik tüzetesen a fertőzésgyanús eseteket, így több beteget tudtak azonosítani.

Olaszország január 31-én elsőként függesztette fel a közvetlen légi járatokat Kínába, és országos vészhelyzetet rendelt el. Ennek ellenére jelenleg Olaszországban a legmagasabb a fertőzöttek száma Európában.

Lombardiában a betegség tünetei elsőként egy 38 éves olasz férfin jelentkeztek, aki egy Kínából visszatért kínai kollégájával találkozott. Az olasz férfi tucatnyi más embert fertőzött meg. A kínai férfiről azonban kiderült, hogy nem beteg, Kínában élő családjában viszont vannak fertőzöttek.

A venetói gócpont „okozóját” még nem sikerült azonosítani.

A többi olasz tartomány önálló intézkedéseket rendelt el: Friuli-Venezia Giuliában például egészségügyi szükséghelyzetet vezettek be, Emilia-Romagna egyes városaiban pedig hétfőtől zárva tartanak az iskolák.

Megszakítják a velencei karnevált

A koronavírus-járvány olaszországi terjedése miatt megszakítják a velencei karnevált – jelentette be vasárnap Luca Zaia, az északkelet-olaszországi Veneto tartomány kormányzója. A karnevál eredetileg keddig tartott volna.

„Drasztikus eszközökhöz kell folyamodnunk” – hangsúlyozta újságíróknak Zaia. Arra a kérdésre, hogy ez a karneváli események lemondását is jelenti-e, a kormányzó azt válaszolta, hogy a bejelentésre váró rendkívüli intézkedések ezt is tartalmazzák, „és még több mást is”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában