Összefogás

2020.02.20. 21:46

Anyaországi támogatással újult meg az erdélyi Gyimesfelsőlok iskolája

A Hargita megyei Gyimesfelsőlokon átadták az Árpád-házi Szent Erzsébet katolikus iskola felújított épületeit. A beruházást 500 millió forinttal támogatta a magyar állam.

Diákok az Árpád-házi Szent Erzsébet katolikus iskola felújított épületeinek avatásán a Hargita megyei Gyimesfelsőlokon 2020. február 20-án.

Forrás: MTI

Fotó: Veres Nándor

A felújítás során mind az iskola, mind a diákotthon épületében kicserélték a villamosvezetékeket, a nyílászárókat, szigetelték az épületeket, új helyiségeket, fürdőszobákat alakítottak ki, az udvart pedig szilárd burkolattal borították.

Az iskola diákjai és tanárai csütörtökön délelőtt szentmisén adtak hálát az intézmény elmúlt 25 évéért, és az épületek felújításáért.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a Hargita megyei Gyimesfelsőlokon, az Árpád-házi Szent Erzsébet katolikus iskola felújított épületeinek avatásán 2020. február 20-án
Fotó: Veres Nándor / MTI

Az esemény után Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az MTI-nek elmondta: a történelmi magyar egyházaknak sok száz iskoláját államosították Romániában, és ezeknek az iskoláknak csak töredékét sikerült visszaszerezni.

A Gyimesek völgyében, a történelmi Magyarország keleti peremvidékén azonban csoda történt, Berszán Lajos atya 25 évvel ezelőtt a semmiből új katolikus iskolát épített, mely lehetőséget ad a gyimesi és moldvai csángó gyermekeknek a nyelvük, hitük megőrzésére, és a tanulás általi felemelkedésre

tette hozzá az államtitkár.

Megemlítette: elemi erővel hatott rá az iskola diákjainak a fantasztikusan képzett és hihetetlen erővel szóló éneke. Úgy vélte: ez az énekkultúra azokat is megerősíti, akik vendégként érkeztek Gyimesfelsőlokra.

Résztvevők az Árpád-házi Szent Erzsébet katolikus iskola felújított épületeinek avatásán a Hargita megyei Gyimesfelsőlokon 2020. február 20-án
Fotó: Veres Nándor / MTI

Az épületek avatóján Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke is Berszán Lajos lelkipásztor elhivatottságát méltatta.

Mint fogalmazott, Berszán Lajos az 1990-es években, olyan korban álmodta meg, hogy iskolát kell teremteni a csángóknak, amikor ez az álom legalább olyan távolinak tűnt, mint az,

hogy egyszer mindenkinek lesz saját telefonkészüléke, vagy hogy szabadon utazhatunk szerte Európában, vagy hogy magyar állampolgárságot kaphatunk minden megszorítás nélkül.

Úgy vélte: Berszán Lajos hitével, kitartásával, cselekvésével megmutatta, hogy Márton Áron néhai püspök méltó tanítványa. Kelemen Hunor az RMDSZ 30 éves története legjelentősebb eredményének tekintette, hogy sikerült megteremteni Erdélyben a magyar nyelvű oktatás rendszerét a bölcsődétől az egyetemig.

Az Árpád-házi Szent Erzsébet katolikus iskola felújított épületei a Hargita megyei Gyimesfelsőlokon az avatás napján, 2020. február 20-án
Fotó: Veres Nándor / MTI

Soltész Miklós és Kelemen Hunor csütörtök délután Csíkszépvízen vett részt a Szent László öröksége jegyében címmel tartott konferencián, amelyet Hargita Megye Tanácsa és Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Önkormányzata szervezett.

Soltész Miklós elmondta:

azzal az üzenettel ment a rendezvényre, hogy ma is az a feladat, mint Szent László király uralkodása idejében. Össze kell fogni a magyarságot, egységet kell teremteni a soraiban.

Hozzátette: erre az egységre a közelgő romániai önkormányzati és parlamenti választások miatt különösen nagy szükség van, mert nem mindegy, hogy lesz-e erős parlamenti és önkormányzati képviseletük a magyaroknak Romániában.

Borítókép: diákok az Árpád-házi Szent Erzsébet katolikus iskola felújított épületeinek avatásán a Hargita megyei Gyimesfelsőlokon 2020. február 20-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában