Járvány

2020.01.28. 18:49

Szijjártó Péter: sem belföldön, sem külföldön nem tudunk magyar érintettről

Nyolc magyar állampolgár tartózkodik a járvány gócpontjának számító Hupej tartományban, közülük heten kívánják elhagyni a térséget – közölte a külügyminiszter kedden Budapesten, egy más témában tartott eseményen, újságírói kérdésre válaszolva.

Budapest, 2020. január 28. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ) és a KKM közötti stratégiai megállapodás aláírásán a Külgazdasági és külügyminisztériumban (KKM) 2020. január 28-án. MTI/Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sem belföldön, sem külföldön nem tud koronavírus-fertőzésben érintett magyar állampolgárról – mondta Szijjártó Péter.

A Hupej tartományban tartózkodó nyolc honfitársunk egy evakuációs akcióban, légi úton tudja majd elhagyni a területet

- tette hozzá a tárcavezető, jelezve: az európai uniós (EU-) tagországok között szoros koordináció működik, a franciák, németek, portugálok szervezik állampolgáraik kimentését, légi úton.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország mindhárom országgal felvette a kapcsolatot, hogy a Kínát elhagyni akaró hét magyar kiutaztatását meg lehessen szervezni.

Hozzáfűzte,

a külügymisztérium konzuli szolgálatai 24 órás ügyeletet tartanak, és az érintett magyar állampolgárokkal folyamatos kapcsolatban vannak.

A külügyminiszter elmondta, a Hupejben tartózkodó nyolc magyar közül hatan a tartomány székhelyén, Vuhanban vannak, ketten pedig Hupej más városaiban.

Kitért arra is, hogy

a franciák szóban ígéretet tettek arra, hogy ha a szükséges engedélyeket megkapják a kínaiaktól, akkor segítenek a magyar állampolgárok kijuttatásában.

A magyar diplomácia kapcsolatban van a németekkel és a portugálokkal is, hogy adott esetben az ő segítségüket is igénybe lehessen venni – tette hozzá Szijjártó Péter.

A külügyminiszter a Hupej tartományba utazás elhalasztására kért mindenkit. Hozzátette, hogy a KKM folyamatosan egyeztet az EU-tagországok konzuli szolgálataival a más kínai tartományokat érintő esetleges beutazási figyelmeztetésekről.

Borítókép: Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában