Hasogdzsi-ügy

2019.12.23. 12:02

Öt emberre halál, háromra börtön vár

Öt embert ítélt halálra hétfőn egy szaúd-arábiai bíróság az emigráns ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolása ügyében indított büntetőperben, további három vádlottra pedig összesen 24 év börtönbüntetést róttak ki – közölték hétfőn szaúd-arábiai bírósági források.

Salán as-Salán szaúdi főügyész elmondta: nem találtak elegendő bizonyítékot ahhoz, hogy vádat emeljenek Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös bizalmasa és volt tanácsadója, Szaúd al-Kahtáni ellen. Hozzátette, hogy elengedték a szaúdi hírszerzés akkori helyettes vezetőjét, Ahmed al-Aszírit és Ahmed al-Otejbít is, aki a gyilkosság idején Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusának – ahol Hasogdzsit megölték – volt a vezetője.

Korábban az isztambuli főügyészség arra a következtetésre jutott, „erős a gyanúja”, hogy Kahtáni és Aszíri az újságíró meggyilkolásának kitervelői között voltak.

A gyilkosság miatt az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma 17 szaúdi állampolgárt – köztük Kahtánit és Otejbít – tavaly november közepén szankciókkal sújtotta.

A szaúdi vezetést élesen bíráló, 2017 óta az Egyesült Államokban élő Dzsamál Hasogdzsit 2018. október 2-án gyilkolták meg Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán. Rijád a gyilkosságot először tagadta, később azonban – annak ellenére, hogy nyilvánosságra került hangfelvételek bizonyították a gyilkosság tényét – azt állította, hogy az újságíró dulakodásban vesztette életét. A gyilkosság vádlottjainak pere januárban kezdődött Rijádban. Hasogdzsi holtteste a mai napig nem került elő.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és több nyugati kormány a gyilkosság felbujtójának Mohamed bin Szalmánt tartja, Rijád azonban ezt a vádat többször visszautasította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában