szigorítottak

2019.12.30. 12:23

Kilenc év börtönre ítéltek egy protestáns lelkészt Kínában

A lelkipásztort a szabadságvesztésen túl három évre megfosztották politikai jogaitól.

Kilenc év börtönbüntetésre ítéltek Kínában egy protestáns lelkipásztort az államhatalom megdöntésére irányuló felbujtás és illegális üzleti tevékenység vádjával – közölte internetes oldalán a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap hétfőn.

Vang Jit, aki egy nem regisztrált neoprotestáns kisegyház alapítója és lelkipásztora, tavaly decemberben vették őrizetbe egy rendőrségi akcióban a gyülekezet több más vezetőjével együtt a délnyugat-kínai Csengtuban.

A csengtui középfokú bíróság hétfői közleménye szerint a lelkipásztort a szabadságvesztésen túl három évre megfosztották politikai jogaitól, továbbá ötvenezer jüan (kétmillió forint) értékű vagyontárgy elkobzására ítélték. Egy, a lelkész családjához közel álló ügyvéd elmondta: Vang feleségének holléte ismeretlen – írja a SCMP.

A 2018 végén zajló rendőrségi akció keretében a Vang által alapított, mintegy ötszáz regisztrált taggal rendelkező kisegyházon kívül még két keresztény gyülekezetet függesztettek fel – az egyik Pekingben, a másik pedig a dél-kínai Kantonban működött.

Peking az utóbbi években szigorította a földalatti keresztény felekezetek ellenőrzését, katolikusokét és protestánsokét egyaránt. Tavaly februárban a vallási ügyekre vonatkozó jogszabályt úgy módosították, hogy a helyi tisztségviselőknek nagyobb hatalmuk legyen az egyházakkal szemben, és súlyosabb büntetéseket vethessenek ki az engedély nélkül zajló vallási rendezvényekre.

2019 márciusában Hszü Hsziao-hung, a kínai állam engedélyével működő protestáns egyházak felügyeletét ellátó bizottság elnöke a kínai hit nyugati hatásoktól való megtisztításának fontosságát hangsúlyozta, és a vallás kínai jellegének további erősítését tűzte ki célul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában