társadalmi integráció

2019.09.17. 14:00

Jövőre is folytatódhat a hajléktalanok közfoglalkoztatási programja

Az elmúlt években mintegy négyezren vettek részt a programban – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára kedden budapesti sajtótájékoztatón.

Fülöp Attila a hajléktalanellátás egyik fontos céljaként jelölte meg, hogy

a rászorulókat munkával visszasegítsék az aktív életbe.

A Belügyminisztérium ezért indította el öt évvel ezelőtt a hajléktalanok számára kialakított közfoglalkoztatási programot – mondta.

Az államtitkár közölte: a program, amelyre majdnem hétmilliárd forintot költött a kormány,

az elmúlt öt évben mintegy négyezer embert ért el.

A 2020-as évben a kormány tervezi a program folytatását – tette hozzá.

Fülöp Attila kitért arra is, hogy Tarlós István főpolgármester vezetésével a főváros rengeteg erőfeszítést tett azért, hogy

az ellátásra szorulók valós segítséget kapjanak és megtalálják a hajléktalanságból kivezető utat.

Pirisi Károly, a Budapest Esély Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a fővárosi önkormányzat száz százalékos tulajdonában lévő társaság elsősorban hajléktalan embereknek nyújt személyes, folyamatos gondoskodást és szervezi a közfoglalkoztatásukat.

Az utóbbi három évben

körülbelül 2000 hajléktalan emberből 1200-nak tudtak munkát szervezni, és 20-22 százalékuk az elsődleges munkaerőpiacon talált munkát

- közölte hozzátéve, hogy ez nagyjából kétszerese az országos átlagnak.

Pirisi Károly megjegyezte azt is, hogy az érintett hajléktalan embereknek körülbelül a fele visszakerül az ellátásba.

Szólt arról is, hogy a főváros az idén 50 millió forintos keretösszegű programot indított roma fiatalok preventív támogatása érdekében. A programban jelenleg harminc fiatal vesz részt, nagy részük állami gondozott volt, és olyan tevékenységet próbálnak megvalósítani, amivel a lakhatásukat tudják biztosítani – közölte Pirisi Károly.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában