dezertált

2019.08.01. 07:24

Átszökött egy észak-koreai katona Dél-Koreába

Hőérzékelő kamerákkal észlelték, majd őrizetbe vették.

Dél-Koreába szökött egy észak-koreai katona a Koreai-félszigetet kettéválasztó demilitarizált övezeten (DMZ) át – közölte csütörtökön a dél-koreai hadsereg egyesített vezérkara.

A katonát, akit szerda este észleltek hőérzékelő kamerák az Imdzsin folyónál, a dél-koreai hadsereg őrizetbe vette, ő pedig máris kifejezte szándékát, miszerint Dél-Koreában akar maradni.

Ugyancsak szerdán a dél-koreai hadsereg ismeretlen holttestre bukkant az Imdzsin folyóban, nem messze a DMZ-től. A dél-koreai védelmi minisztérium szóvivője szerint a halott feltehetően észak-koreai civil.

Hétfőn Dél-Korea három halászt engedett vissza Észak-Koreába, akik csónakkal szelték át a két országot elválasztó tengeri határt. Déli tisztségviselők nem zárták ki, hogy a három ember eredetileg át akart szökni, ám később a hazatérés mellett döntöttek.

Minden évben észak-koreaiak százai próbálnak Dél-Koreába jutni, de csak kevesen próbálkoznak a DMZ-n keresztül, az itt található aknák, szögesdrótok és katonai őrposztok miatt.

Legutóbb 2018 novemberében szökött át ezen az útvonalon egy észak-koreai katona, 2017-ben pedig egy másikra többször rálőttek a társai szökés közben; az ő sebeit később Dél-Koreában látták el.

A két ország vezetői tavaly szeptemberi phenjani csúcstalálkozójuk során határoztak a demilitarizált övezet aknamentesítéséről.

Ugyanekkor No Kvang Csol észak-koreai és Szong Jong Mu dél-koreai védelmi miniszter átfogó katonai megállapodást írt alá a feszültségek csökkentéséről, valamint arról, hogy elejét vegyék a véletlen katonai incidenseknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában