Buda eliberata

2019.08.27. 14:11

A pogány uralom alóli felszabadulásért adnak hálát a Mátyás-templomban

333 évvel ezelőtt űzték ki a törököt Budáról a keresztény seregek – ebből az alkalomból hív megemlékezésre az Actio Christiana nevű civil társulás.

Az egykori győzelem napján, szeptember 2-án 17 órától ünnepi megemlékezést és koszorúzást tartanak a budavári Hess András téren, XI. Ince pápa szobránál, aki a Szent Liga létrehozásával maga is sokat tett Magyarország török uralom alóli felszabadításáért. Ezután 18 órától a Mátyás-templomban tartanak hálaadó szentmisét a korabeli barokk liturgia szerint, amelyet körmenet követ.

„Keresztény civil szervezetként meggyőződésünk, hogy a kereszténység 17. század végi sikeres összefogása mind Magyarország, mind Európa számára motiváló példa lehet arra, hogy a jövőben is csak a közös erőfeszítés és áldozathozatal teremhet gyümölcsöt, hozhat sikert” – írják közleményükben a szervezők, megjegyezve, hogy fontosnak tartják erről a magyar főváros szívében is megemlékezni.

„Legyünk mi is Krisztus katonái, küzdjünk együtt az igaz ügyért, a keresztény európai és a keresztény magyar jövőért!”

- szólítanak fel a dokumentumban.

Az Actio Christiana egy keresztény civil társulás, amelynek célja a magyar és a közép-európai keresztény hagyományok, vallási népszokások fölelevenítése és továbbadása. Akcióit – virágvasárnapon Jézus szamárháton való jeruzsálemi bevonulását, májusban a Szent Flórián-napi sörszentelést, szeptemberben a budavári hálaadó szentmisét, novemberben a Szent Márton-napi lampionos menetet, decemberben pedig a Szent Miklós-járást – évről évre elsősorban Budapest belvárosában szervezi meg, amelyre szimbolikus helyszínként tekint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában