békés megoldást keresnek

2019.07.08. 16:27

Kína szerint az USA miatt dőlt be az iráni atomalku

Peking álláspontja szerint az Egyesült Államok tehető felelőssé az iráni nukleáris válság miatt – közölte hétfői sajtótájékoztatóján Keng Suang kínai külügyi szóvivő.

A Washington részéről alkalmazott nyomásgyakorlás a jelenlegi iráni krízis forrása – mondta a szóvivő, utalva ezzel arra, hogy Irán hétfőtől megkezdte a megengedettnél magasabb fokon dúsított urán előállítását. „A zaklatás gyakorlata tumorként növekszik, amely az egész világon problémákat okoz” – hangsúlyozta.

A szóvivő elmondta: Kína sajnálattal fogadta a hírt, hogy Teherán megszegi a 2015-ös atomalkuban tett ígéretét. Hozzátette: az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata kikötötte, hogy a feleknek be teljes mértékben be kell tartaniuk a megállapodásban foglaltakat, ami az iráni nukleáris válság és az ennek kapcsán kialakult feszült helyzet megoldásának hatékony módja lehetne.

Peking arra szólította fel a megállapodásban részt vevő országokat, hogy alkalmazzanak mértékletességet, és az ENSZ bizottsága által biztosított mechanizmusokon keresztül, párbeszéd útján próbálják megoldani a helyzetet, a megállapodásban rögzített feltételek további betartása mellett.

Irán hat országgal – Egyesült Királyság, Egyesült Államok, Kína, Franciaország, Németország és Oroszország – kötött alkut 2015-ben, melynek értelmében bizonyos gazdasági előnyökért és az amerikai szankciók feloldásáért cserébe beleegyezett, hogy korlátozza az atomprogramját. Donald Trump amerikai elnök azonban 2018-ban kiléptette az Egyesült Államokat az egyezményből, és egy sor újabb szankciót vezetett be Teheránnal szemben, melyek különösen a nyugat-ázsiai ország számára kulcsfontosságúnak számító olajszektort sújtották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában