Koreai konfliktus

2019.06.27. 07:08

Észak-Korea a közvetítői szerep felhagyására szólította fel Szöult

Dél-Koreának fel kell hagynia azzal, hogy a közvetítő szerepét próbálja játszani a Phenjan és Washington között zajló tárgyalási folyamatban – közölte csütörtökön az észak-koreai külügyminisztérium amerikai ügyekért felelős részlegének vezetője.

Kvon Dzsong Gun hangsúlyozta, hogy Észak-Korea sosem fog Dél-Korea közvetítésével az Egyesült Államokkal egyezkedni, és hamisként utasította vissza dél-koreai tisztségviselők – köztük Mun Dzse In elnök – nyilatkozatait, miszerint különböző csatornákon Korea-közi tárgyalások zajlanának.

Új javaslatot kérnek Amerikától

Gun egyben sürgette a washingtoni vezetést, hogy álljon elő egy új stratégiával a megfeneklett atomfegyver-mentesítési tárgyalások újraélesztésére kölcsönösen elfogadható javaslatokkal. Figyelmeztetett, hogy a Phenjan által az év végéig szabott határidő lassan a végéhez közeledik.

Gun szerint az Egyesült Államok dialógust szorgalmaz, miközben „megvetendő ellenséges cselekedeteket hajt végre”. Bár a tisztségviselő nem fejtette ki, mit ért ez alatt, de az észak-koreai külügyi tárca szerdán az újabb amerikai szankciókat ellenséges cselekedetnek minősítette.

„A párbeszéd nem történik meg önmagában, ha az Egyesült Államok csak papagájként hajtogatja a tárgyalások újraindítását és nem hozakodik elő egy megvalósítható javaslattal, amely mindkét fél érdekeit szolgálja” – mondta Gun, akit a KCNA állami hírügynökség idézett.

Megrekedt tárgyalások

Szakértők megjegyzik, hogy az észak-koreai külügyminisztérium közleménye annak nyilvánvaló jele, hogy Phenjan elégedetlen Szöullal és Washingtonnal a megrekedt tárgyalási folyamatot illetően. A minisztérium nyilatkozatának időzítése sem véletlen, Donald Trump amerikai elnök Dél-Koreában kezd kétnapos látogatást június 29-én.

Az amerikai-észak-koreai párbeszéd intenzitása alábbhagyott Trump és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető februári hanoi csúcstalálkozója óta. Az Egyesült Államok jelezte: csak azt követően hajlandó feloldani a szankciókat, hogy Észak-Korea felszámolta nukleárisfegyver-arzenálját. Phenjan ellenben a lépcsőzetes megközelítést támogatja, és azt várja, hogy az atommentesítés irányába tett minden egyes lépését amerikai engedmények kövessék.

Kim a hanoi csúcsot követően kijelentette, hogy egy harmadik találkozó csakis akkor lehetséges, ha Washington rugalmasabb megközelítést alkalmaz. Mint mondta, az év végéig hajlandó várni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában