Assange-ügy

2019.05.13. 19:05

Újraindították a nyomozást nemi erőszak gyanújával

A svéd ügyészség Assange ellen nemi erőszak gyanúja miatt folytatott nyomozást, de a vizsgálatot 2017 májusában megszüntette, és visszavonta az ellene kiadott nemzetközi körözést is, arra hivatkozva, hogy az akkor az ecuadori követségen élő férfi kézre kerítésére nincs esély.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Neil Hall

Újraindították a nyomozást Julian Assange, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítója ellen Svédországban nemi erőszak gyanújával – jelentette be hétfőn újságírók előtt a svéd ügyészhelyettes.

Eva-Marie Persson azt mondta, továbbra is fennáll annak az alapos gyanúja, hogy Assange nemi erőszakot követett el. Hozzátette: a kiadatást – amelynek érdekében európai elfogatóparancsot adnak ki – az után kérik, amint az ausztrál internetes aktivista letöltötte a rá kiszabott börtönbüntetést az Egyesült Királyságban.

Assange-ot május elején egy londoni bíróság 50 hét börtönbüntetésre ítélte, mert megszegte a feltételes szabadlábra helyezés feltételeit, amikor később nem jelent meg a bíróságon, mert akkor már Ecuador londoni nagykövetségén élt menekültként.

Assange kiadatását korábban már Washington is kérte, az ügyben pedig a végső döntés Sajid Javid brit belügyminisztert illeti meg. Persson ezzel kapcsolatban azt mondta, a svéd vádhatóság tud a másik kiadatási kérelemről, és hozzátette, elképzelhető, hogy végül az Egyesült Államoknak adják ki.

A brit ügyészségi hivatal korábbi vezetője, Nick Vamos a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy vélhetően a svéd kiadatási kérelem előnyt élvez majd a washingtonival szemben.

Assange 2012-ben politikai menedékjogot kapott Ecuador londoni nagykövetségén, ahol 7 évig élt, de idén április 11-én – az ecuadori nagykövet engedélyével – a Scotland Yard a diplomáciai képviselet épületében őrizetbe vette, miután a latin-amerikai ország megvonta tőle a politikai menedékjogot.

Julian Assange nem a svédországi vádaktól tart, hanem attól, hogy végül kiadják az Egyesült Államoknak. Washington ugyanis az Egyesült Államok történetének egyik legnagyobb számítógépes támadásával vádolja Assange-ot, aki 2010-ben az amerikai kormányzati számítógéprendszerről több százezer titkosított információt – köztük az afganisztáni és az iraki háborúval kapcsolatos dokumentumokat – lopott el és szivárogtatott ki.

Borítókép: Julian Assange, a WikiLeaks oknyomozó internetes portál alapítója rabszállító autóban bírósági meghallgatása után Londonban 2019. május 1-jén

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában