Illegális bevándorlás

2019.05.30. 16:37

Hetvenöt migránst mentettek ki a tengerből a máltai hatóságok

A menekültek a sziget közelében lévő tonhalcsapdára kapaszkodtak fel, így találtak rájuk a hatóságok.

Csütörtökön 75 migráns érkezett Máltára, miután a szigetország haditengerészete kimentette őket a Földközi-tengerből – közölte a máltai hadsereg.

A menekültek a sziget közelében lévő tonhalcsapdára kapaszkodtak fel, így találtak rájuk a hatóságok.

A hadsereg közölte, hogy

szerdán éjjel mentették ki a bajbajutottakat a vízből, majd Máltára vitték őket.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) megerősítette, hogy a menedékkérők már az európai uniós tagországok közé tartozó Máltán tartózkodnak.

Az UNHCR máltai szervezete közölte: munkatársai jelen voltak a bevándorlók csütörtök reggeli partot érésénél, beszéltek is velük.

„Kimerültek és éhesek voltak, illetve rendkívül megkönnyebbültek annak köszönhetően, hogy ismét szárazföldön lehetnek, miután három napot töltöttek a tengeren” – derül ki a közleményből.

A máltai hadsereg jelezte azt is:

több keresési műveletet végeztek közösen az olasz parti őrséggel, hogy ezzel segítsék a líbiai parti őrséget.

Az olasz hatóságok is kimentettek egy migránscsoportot, annak tagjait csütörtökön Lampedusa szigetére szállították. A Sea Watch német civil szervezet korábban hírt adott arról, hogy mintegy 90 ember több mint 35 órát vesztegelt a tengeren, és a bajba jutott hajó fedélzeten volt egy ötéves gyerek is, aki – jelentések szerint – időközben életét vesztette.

A nemzetközi szervezetek arra számítanak, hogy a jó idő beköszöntével várhatóan több százan vállalkoznak a Líbia és Európa közötti kockázatos átkelésre.

A jelenlegi olasz kormány szigorú politikát folytat az embercsempészek által szervezett illegális migrációval szemben, és sikerült elérnie a tengeren át érkező menekültáradat jelentős visszaesését. Mindazonáltal az utóbbi hetekben néhány, afrikai menekülteket szállító csónaknak sikerült elérnie Olaszország legdélibb csücskét, Lampedusa szigetét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában