Ország-világ

2019.05.10. 12:30

Az Iszlám Állam harcosait ölte meg az amerikai légicsapás Szomáliában

A célpont a szervezet Golis-hegységben lévő egyik tábora volt.

Szomália északi részén egy amerikai légicsapás megölte az Iszlám Állam dzsihadista szervezet (IÁ) 13 feltételezett fegyveresét – közölte csütörtök este az Egyesült Államok hadseregének afrikai parancsnoksága (AFRICOM).

A tájékoztatás szerint a szerdai légicsapás célpontja az IÁ Golis-hegységben lévő egyik tábora volt. Az AFRICOM szerint adataikból az állapítható meg, hogy 13 terroristával végeztek.

Április közepén az Egyesült Államok arról számolt be, hogy megölték az IÁ szomáliai parancsnokának helyettesét. A kelet-afrikai országban ez a dzsihadista csoport korántsem olyan befolyásos, mint az al-Shabaab, amely 2012-ben hűséget esküdött az al-Kaida terrorszervezetnek. Az al-Shabaab soraiból ugyanakkor mintegy 200 fegyveres átállt az Iszlám Államhoz.

Ez utóbbi fegyveresei a Szomália északi részén található félautonóm területen, Puntföldön állomásoznak. Parancsnokuk Abdulkádir Mumin, akit az Egyesült Államok külügyminisztériuma 2016-ban tett fel a nemzetközi terroristák listájára. A csoport számos amerikai légicsapás célpontja volt 2017 vége óta.

2018 végén az amerikai hadsereg parancsnoksága mintegy 75-250 főre becsülte ez utóbbi csoport létszámát, szemben az al-Shabaabéval, amely mintegy 3-7 ezer főt számlál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában