Diplomácia

2019.02.11. 21:00

Javulnak a magyar-amerikai politikai kapcsolatok

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten egyeztetett amerikai kollégájával, Mike Pompeóval.

A tárcavezető a Mike Pompeóval tartott közös sajtótájékoztatón kiemelte: a kétoldalú kapcsolatrendszer gazdasági és védelmi pillére mellett elkezdték újraépíteni a harmadikat, a politikai kapcsolatokat – melyek a republikánus adminisztráció hivatalba lépése óta gyors javulásnak indultak.

Egybecsengő külpolitikai irányelvek

Szijjártó Péter kifejtette: mindez annak köszönhető, hogy a magyar kormány és a Trump-adminisztráció több általános politikai és nemzetközi kérdésben azonos vagy hasonló megközelítést képvisel. Így mindketten hazafias politikát folytatnak, ahol a nemzeti érdek az első, és azt gondolják, hogy az állam egyik alapvető kötelessége a saját polgárai biztonságának garantálása. Ezért működtek együtt az ENSZ globális migrációs csomagja elleni küzdelemben, illetve mindketten meg akarják védeni a keresztény örökséget és a keresztény közösségeket világszerte, továbbá a nemzetközi szervezetekben fellépnek, hogy tisztességes megközelítést alkalmazzanak Izraellel szemben – összegzett a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j2) és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter (b3) találkozója a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. február 11-én.
MTI/Szigetváry Zsolt

A politikus kitért arra, hogy az őszinteségre alapot adó külpolitika jegyében megvitathattak olyan témákat is, mint az Oroszországhoz fűződő viszony, a kínai gazdasági térnyerés és a magyar-ukrán kapcsolatok. Szijjártó Péter az utóbbiról szólva hangsúlyozta: Magyarországnak fontos a 150 ezer Kárpátalján élő magyar sorsa, ezért nem tud geopolitikai kérdésként tekinteni az ukrán helyzetre.

Védelmi együttműködés

A két ország védelmi együttműködési kereteit rögzítő megállapodással kapcsolatban a magyar miniszter elmondta: ezt 1997-ben kötötték, azóta megváltoztak a biztonsági kihívások, ezért modernizálni kell az egyezményt. A tárgyalásokat lezárták és a megállapodás szövegét a jövő héten az Országgyűlés honvédelmi bizottsága elé terjesztik – jelentette be.

Szijjártó Péter megjegyezte azt is, hogy az Egyesült Államok a második legnagyobb beruházó Magyarországon, 1700 amerikai vállalat 105 ezer magyarnak ad munkát.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter (b) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. február 11-én.
MTI/Szigetváry Zsolt

 

Gázbeszerzés

A tárcavezető amerikai kollégája segítségét kérte, hogy az ExxonMobil mielőbb hozzon döntést, és kezdjék meg a kitermelést a romániai gázmezőkről, mert ezzel Magyarország előreléphet a gázbeszerzés többoldalúvá tételében.

Kérdésre kijelentette: Magyarország együttműködése Kínával vagy Oroszországgal nem befolyásolja azt, hogy az ország megbízható szövetséges a NATO-ban. Az Oroszországhoz fűződő viszony miatt Magyarországot érő kritikákkal kapcsolatban kiemelte: nem magyar vagy közép-európai energiacégek építenek gázvezetéket a Gazprommal. Közölte: Közép-Európa egyoldalúan függő helyzetben van Oroszországtól az energiabeszerzés tekintetében, pedig

„mi mindent megtettünk, minden beruházást végrehajtottunk”, hogy más forrásból is tudjunk gázt vásárolni.

Szijjártó Péter véleménye szerint a szövetségeseken múlik, hogy sikerül-e a diverzifikáció, de Nyugat-Európának ma nem érdeke, hogy Közép-Európának ez sikerüljön, különben nem építene új gázbeszerzési útvonalat Oroszország és Németország között. Ezzel Nyugat-Európa energiabiztonsága javulni fog, „mi meg várunk, hogy a szövetségeseink olyan döntéseket hozzanak, hogy mi is tudjunk más útvonalon” gázt venni – magyarázta a külügyminiszter.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) fogadja hivatalában Mike Pompeo amerikai külügyminisztert 2019. február 11-én.

Ezek is érdekelhetik