számítógépes támadás

2018.09.20. 07:38

Több milliárd jen értékben loptak el kriptodevizát hekkerek

A japán pénzügyi felügyelet (FSA) szigorú előírásai ellenére ismét hatalmas összeget, mintegy 6,7 milliárd jen (16,5 milliárd forint) értékben loptak el kriptodevizát egy japán váltóból számítógépes kalózok – közölte csütörtökön a váltót üzemeltető vállalat.

Az oszakai székhelyű Tech Burea közleményében arról tájékoztatott, hogy a felfüggesztette a váltó működését, miután a múlt pénteken több fajta kriptodevizát – a többi között bitcoint és monacoint – loptak el nagy mennyiségben két óra leforgása alatt. A váltó hétfőn észlelte a rendellenességet a számítógépes rendszer működésében, és rá egy napra derített fényt a lopásra.

Az japán pénzügyi felügyelet nyomozást indított, és ellenőrzi, hogy a vállalat megtette-e a hasonló támadások elkerüléséhez szükséges intézkedéseket.

A FSA az év elején szigorú ellenőrzéseket vezetett a kriptodevizaváltóknál, miután januárban a mostani összeg tízszeresének, csaknem 58 milliárd jennek megfelelő kriptodevizát loptak el a Coincheck elektronikus kereskedési platformról.

A japán rendőrség szerint az idei év első hat hónapjában 158 hasonló hekkertámadást történt, számuk megháromszorozódott az előző év hasonló időszakához képest. Míg a tavalyi év első felében 115 millió jennek (282 millió forint) megfelelő digitális pénzt loptak el, az idei évben ez az összeg 60,5 milliárd jenre (150 milliárd forint) rúgott, jórészt a Coincheknél történt hatalmas lopás miatt.

Az újabb nagyszabású hekkertámadás ismét ráirányította a figyelmet a kriptodeviza-váltás szabályozásának nehézségeire. Míg a világ nagy részén még nincs szigorú szabályozás és a politikai döntéshozók most igyekeznek megoldást találni az ellenőrzésre, Japánban, a világ első országaként tavaly fogadták el a bitcoint legalizáló törvényt és szabályozták a digitálisdeviza-váltók működését. Tokiót az a cél vezérelte, hogy a pénzügyi technológiai (fintech) iparág innovációit a gazdasági növekedés ösztönzésére használja ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában