Migráció és nemzeti önvédelem

2018.09.28. 10:58

Orbán: májusban meg kell változtatni az európai politikát

A bevándorláspárti és a bevándorlásellenes európai képviselők csatája még nem dőlt el, a mérkőzést meg kell vívni, és májusban az európai parlamenti (EP) választáson meg kell változtatni az európai politikát – mondta a miniszterelnök.

Budapest, 2018. január 19. Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a 180 perc címû mûsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. január 19-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában kifejtette: ma az EP-ben és az Európai Bizottságban is elsöprő többségben vannak a bevándorlást támogatók, akik „egyben egy komoly demokráciaproblémát is jelentenek”, hiszen olyasmit képviselnek, amit egyébként az európai emberek nem akarnak.

Az európai emberek azt várják a vezetőiktől, hogy öntsenek tiszta vizet a pohárba, és mondják ki: helyesnek vagy rossz dolognak tartják a migrációt – jelentette ki a kormányfő. Szerinte a döntő mondat az, hogy a migráció rossz dolog, az valójában lakosságcserét jelent.

„Egyre kevesebb európai ember születik, és egyre több idegent hoznak ide. Ez meg fogja változtatni a kultúránkat, és egy-két év elteltével nem ismerünk rá a saját falunkra, a saját városunkra, a saját országunkra és a saját kontinensünkre”

– mondta.

Hozzátette: aki nem mondja ki, hogy a migráció rossz dolog, „ezért mi az emberek oldalán állunk”, az hiába akarja korlátozni a migrációt, nem tudja megnyerni az emberek bizalmát.

Vannak olyan európai országok – folytatta a miniszterelnök –, ahol a politikusok nem merik képviselni az emberek véleményét, ám „ránk ez nem jellemző”, és „ha bennünket megtámadnak, akkor abban mindenki biztos lehet, hogy megfelelő súllyal fogunk válaszolni”.

Orbán Viktor kitért az ENSZ-közgyűlés New Yorkban zajló ülésszakán és annak kísérőrendezvényein elhangzottakra is, különösen két beszédre, Dimitrisz Avramopulosz európai bizottsági migrációs biztos és Donald Trump amerikai elnök felszólalására.

A görög biztos New Yorkban úgy nyilatkozott – idézte Orbán Viktor –, hogy a migráció jó dolog, folytatni kell, betelepítési programot kell végrehajtani. Erre azonban senkitől nem kapott felhatalmazást. A miniszterelnök rámutatott: „a görög ember” mégiscsak „a mi alkalmazottunk, mi fizetjük, tehát neki az volna a dolga mint az Európai Bizottság tagjának, hogy bennünket képviseljen”. Ha pedig nem tud minden európai uniós tagállamot képviselni, tartózkodnia kellene attól, hogy az EU nevében nyilvánítson véleményt, mert ez egy súlyos demokráciaproblémát vet fel, hiszen az uniós tagállamok egy részének álláspontjával szögesen ellentétes véleményt képvisel a görög biztos – fejtette ki a kormányfő.

Donald Trump beszédét Orbán Viktor úgy kommentálta: az amerikai elnök „már egy jelenségként, egy ikonként” képvisel egy álláspontot. Korábban az látszódott – fejtette ki -, hogy az Egyesült Államok úgy tekint magára, mint a helyes élet bölcsek kövének birtokosára, és ezt rá akarja erőltetni a világra, benne Magyarországra is. Ezzel kapcsolatban úgy emlékezett vissza: Hillary Clinton korábbi amerikai külügyminiszterrel „annyit szenvedtem, hogy azt el sem tudom önnek mondani”.

Donald Trumpot hallgatva azonban az tűnik ki – folytatta –, hogy az amerikaiak ezt úgy élték meg, hogy ők vállaltak egy világjobbító szerepet, ami valójában ellentétes volt a saját nemzeti érdekeikkel. A miniszterelnök szerint az Egyesült Államokra nem úgy kell tekinteni, mint korábban, vagyis nem védekezni kell vele és az illetéktelen kulturális befolyásolási kísérleteivel szemben, hanem

„megpróbálhatunk érdekalapon partneri viszonyt kialakítani”.

A belpolitikára rátérve Orbán Viktor elmondta: a demográfia ügyében tervezett nemzeti konzultáció kérdéssorát péntek délután szeretné véglegesíteni.

Míg az EU-ban a demográfia a számok tudománya – ha „hiányoznak emberek, legyen helyettünk máshonnan”, Afrikából, Ázsiából -, addig Magyarországnak „nem számok kellenek, hanem magyar emberek” – fogalmazott, úgy folytatva, hogy a minél több gyermekhez család kell, ahhoz pedig egy édesanya és egy édesapa kell, „lehetőleg egy nő meg egy férfi”.

A célnak azt nevezte, hogy minden tervezett gyermek megszülessen.

A kormányfő végül megerősítette: idén is lesz nyugdíjprémium. Elmondta, csütörtök délután Varga Mihály pénzügyminiszter azt a tájékoztatást adta neki, hogy a gazdasági adatokból teljesen egyértelmű: az év végén, novemberben, lesz nyugdíjprémium, a gazdasági növekedés ugyanis elérte azt a szintet, amely alapján ez megilleti a nyugdíjasokat.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió stúdiójában.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában