Iskolafejlesztés

2018.08.08. 12:04

További tanuszodák és tornatermek épülnek szerte az országban

A projekt második ütemében 26 településen épül tanuszoda, illetve 20 településen tornaterem, mindezek mellett 8 teljesen új iskola épül, 20 pedig bővül, míg egy iskola teljes rekonstrukción esik át.

Gyál, 2017. november 22. Gyerekek a járási tanuszodában Gyálon az átadóünnepség napján, 2017. november 22-én. A csaknem 350 millió forintból megvalósult fejlesztés során egy 15-ször 25 méteres, 1,9 méter mély, 26-28 fokos vízhõmérsékletû medence, valamint egy 6-szor 10 méteres, 0,8 méter mély, 30-32 fok vízhõmérsékletû tanmedence épült meg. MTI Fotó: Mohai Balázs

Szabó Tünde elmondta: 2010-hez képest jövőre 606 milliárd forinttal többet fordítanak az oktatásra, 18 milliárd forinttal többet, mint idén, miközben 500 iskolában indultak felújítások, bővítések. Hangsúlyozta: ezek a beruházások több lehetőséget, minőségi feltételeket biztosítanak a mindennapos testneveléshez és a sportoláshoz minden korosztály számára. Mint mondta, tavaly 1,2 millió gyermek mozgott mindennap az iskolában, ez azonban további feladatot jelent a kormány számára, hiszen folytatnia kell az iskolai sportinfrastruktúra fejlesztését, hogy a gyerekek biztonságos és modern környezetben mozoghassanak.

A kormány 2014-ben döntött a mindennapos testnevelés infrastrukturális feltételeinek biztosítása érdekében a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Programról (TTT), amelynek keretében országszerte épülnek vagy újulnak meg tornatermek, tanuszodák és komplett iskolák. A program első üteme 2015-ben, a második 2017-ben indult el.

Szabó Tünde elmondta: a TTT-program első ütemében 25, a másodikban 26 településen létesül új tanuszoda, hogy tízéves korára minden gyermek biztonságosan megtanulhasson úszni. Eddig már 13 tanuszodát adtak át, most pedig kiválasztották azt a 26 települést, ahol megkezdődhettek az előkészületek. Az új tanuszodákban egységesen egy tanmedence és egy hatpályás, 25 méteres medence kap helyet.

„A program első ütemében 27, a második ütemben 20 új tornatermet építenek, ebből 22-t már átadtak. A tornatermek azonos koncepció alapján, négy típus szerint épülnek meg, alkalmazkodva a helyi igényekhez és a fiatalok létszámához” – mondta az államtitkár. Komplett vadonatúj iskola 5 településen épül, a 24 tanterem-fejlesztésből 16-ot már átadtak.

„Elmondható, hogy ilyen nagy volumenű iskolafejlesztés nem volt az utóbbi 30 évben Magyarországon. A fejlesztés csaknem 200 ezer általános- és középiskolás diákot érint, akiknek tanulókörnyezete korszerűsödik majd”

- jelentette ki a politikus, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormány a gyermekes családokat és gyermekeket is segíti az iskolakezdésben, több mint 1 millió gyermek kapja meg ingyenesen a tankönyvét és félmillióan ingyen étkezhetnek a tanév során.

Az egészséges, sikeres jövő kulcsa a gyermekeink kezében van. Ezért a fejlesztések és támogatások tovább folyatódnak idén és jövőre is – jegyezte meg.

Borítókép: Gyerekek a járási tanuszodában Gyálon 2017. november 22-én

MTI Fotó: Mohai Balázs

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában