puskastop

2018.08.31. 17:53

Egy amerikai bíró miatt nem vadászhatnak még a grizzlykre

Egy amerikai bíró megakadályozta a grizzly medvék vadászatának hétvégi kezdetét a Yellowstone Park térségében.

Dana Christensen montanai bíró csütörtöki döntése a vadászat 14 nappal történő elhalasztásáról az őslakosok és a természetvédők győzelmét jelenti, akik keresetben támadták meg a grizzlyk vadászatának megkezdését Wyoming és Idaho államokban szombaton, 41 évnyi tilalom után.

Több indián törzs tavaly nyújtott be keresetet az amerikai hal-és vadvédelmi szolgálat azon döntése ellen, amelyben eltörölték a grizzlyk védelmét a Yellowstone Nemzeti Park Wyoming, Montana és Idaho állam egyes részeit is magába foglaló kiterjedt régiójában, mondván a megnövekedett populáció nincs többé veszélyben.

A szolgálat az államokra ruházta át a döntés jogát az állatokról, ami azt jelenti, hogy lehetőségük van korlátozott keretek között, a parkon kívül szervezett vadászatokat indítani, amennyiben a régió medvepopulációja nem esik 600 egyed alá. A Yellowstone régiójában tavaly 718 példányra növekedett a grizzlypopuláció. A Yellowstone parkon belül továbbra is tilos a medvevadászat. A helyi hatóságok 23 medve vadászatát engedélyezték a régióban.

Christensen az ügy csütörtöki meghallgatásán ideiglenes tilalmat rendelt el, ami alatt mérlegelik azt, hogy visszaállítsák-e a grizzlyk szövetségi szintű védelmét. Döntését azzal indokolta, hogy elegendő dokumentációt terjesztettek elé arról, hogy a vadászat helyreállíthatatlan károkat okozna a grizzlypopulációban.

Alaszka kivételével a kontinentális Egyesült Államok egész területén a veszélyeztetett fajok védelméről szóló törvény hatálya alá kerültek a grizzlyk 1975-ben, amikor már csak 136 egyed élt a Yellowstone parkban és környékén. A grizzlyket akkoriban vadászták és gyakran estek csapdák, mérgezések áldozatául, így a faj a kihalás szélére került, holott egykor mintegy 100 ezer példány élt szerte Észak-Amerikában. Az állatok száma az 1850-es években kezdett zuhanni, ma már eredeti életterüknek csak mintegy két százalékán fordulnak elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában