diplomácia

2018.06.07. 09:48

Netanjahu szerint Gázában korántsem békés tüntetések zajlanak

Az izraeli miniszterelnök szerint korántsem nevezhetők békésnek a Gázai övezetben folyó tüntetések. Benjámin Netanjahu, aki szerdán Londonban Theresa May brit kormányfővel tárgyalt, kijelentette azt is, hogy Izrael a megmozdulásokra adott válaszlépései során minden tőle telhető módon igyekszik a minimálisra csökkenteni a sérülések számát, de az izraeliek életét is meg kell óvnia.

Netanjahut szerda este munkavacsorán fogadta Boris Johnson brit külügyminiszter is, aki a tárca szóvivőjének tájékoztatása szerint kijelentette: Izraelnek átlátható és független vizsgálatot kell indítania, miután a demonstrációkat kísérő összecsapásokban több mint 120 palesztin meghalt, több mint 10 ezer megsérült, közülük hozzávetőleg négyezren éles lövedékektől.

Johnson az izraeli miniszterelnöknek kijelentette azt is, hogy London szilárdan elkötelezett az Izrael és a majdani palesztin állam együttes létezését biztosító kétállami megoldás mellett, mivel megítélése szerint ez a legjobb módja a béke és a stabilitás megteremtésének a térségben.

A brit külügyminiszter megerősítette Netanjahuval tartott találkozóján azt is, hogy Nagy-Britannia – Németországgal és Franciaországgal együtt – szilárdan hisz abban, hogy az iráni nukleáris fejlesztési program korlátozásáról kötött többhatalmi megállapodással teremthető meg a régió biztonságos jövője.

Netanjahu jelenlegi európai körútján – amelynek során Berlinben és Párizsban is járt – a brit sajtó szerint mindenekelőtt arra próbálta rávenni a legnagyobb európai országok vezetőit, hogy az Egyesült Államokhoz hasonlóan ők is vonuljanak ki az iráni megállapodásból.

Theresa May miniszterelnök azonban, aki előzőleg a Downing Streeten fogadta Netanjahut, szintén azt mondta az izraeli kormányfőnek, hogy London, Párizs és Berlin változatlanul elkötelezett az iráni megállapodás fenntartása mellett, mindaddig, amíg az egyezményből eredő kötelezettségeihez Irán is tartja magát.

A találkozón Theresa May is London mélységes aggályainak adott hangot a Gáza és Izrael határán zajló összecsapások áldozatainak magas száma miatt. A brit kormányfő kijelentette: Nagy-Britannia maradéktalanul elismeri Izrael jogát a szélsőségesek és a terroristák elleni önvédelemhez, de meggyőződése szerint tárgyalásos úton kell elérni a gázai helyzet enyhülését, és tárgyalni kell arról is, hogy miként lehet visszajutni arra a pontra, amelyről kiindulva el lehet érni a kétállami megoldást.

Netanjahu a gázai demonstrációkról azt mondta: a tiltakozókat az övezetet irányító radikális iszlamista palesztin szervezet, a Hamász „fizeti és kényszeríti” arra, hogy próbáljanak áttörni a határon és izraelieket gyilkoljanak meg.

„Ez nem erőszakmentes tiltakozás, hanem annak épp az ellenkezője” – mondta az izraeli miniszterelnök. Hozzátette: a probléma valós gyökere az, hogy a Hamász alapvető célja Izrael megsemmisítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában