Diszkrimináció

2018.05.17. 16:34

A magyar feliratokat eltüntették a kolozsvári poszterről, a román nyelvűeket nem

A történelemhamisító plakát miatt szót emelő Musai-Muszáj akciócsoport szerint a városháza e húzásával "szintet lépett", hiszen eddig csak a városnapok kommunikációjának az egynyelvűségével sértette a magyar közösséget.

A több tíz négyzetméteres óriásposzter a város főterén álló Státus palotákról a 20. század elején készült fénykép kinagyított változata, és a hét végi városnapok alkalmából helyezték ki a Főtér nyugati sarkára. A poszterre a városháza címere, valamint Erdély és Románia egyesülése centenáriumának a logója is felkerült. Azonban – mint ahogy arra a Musai-Muszáj akciócsoport erre felhívta a figyelmet – a képet meghamisították, hiszen az eredeti fotón olvashatók a főtéri üzletek magyar cégtáblái, a poszter felvételén azonban nem. A román feliratokat rajta hagyták a képen.

A nyelvi jogok tiszteletben tartásáért küzdő Musai-Muszáj csoport felszólította a hivatalt, hogy péntek 15 óráig távolítsa el a posztert. Hozzátette: ha ez nem történik meg, feljelentés tesz az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál.

„A városháza gyakorlata egyaránt sértő Kolozsvár román és magyar közössége számára: a hivatal a magyar közösség nyelvét, kultúráját és történelmi jelenlétét nemkívánatosnak minősíti, a többségi román lakosokról pedig intoleranciát feltételez”

- áll a közleményben. Az akciócsoport szerint a polgármesteri hivatal e hamisítással „szintet lépett”, hiszen eddig csak a városnapok kommunikációjának az egynyelvűségével sértette a magyar közösséget.

Oláh Emese alpolgármester a Maszol.ro portálnak elmondta, az óriásposztert hamarosan el fogják távolítani a város főteréről. Közlése szerint a Kolozsvári Városnapok arculattervezésével és népszerűsítésével megbízott cég helyezte el, de csak próbaképpen. „Szóltam a kollégáimnak, hogy haladéktalanul távolítsák el. Tudomásom szerint ez csak egy szerencsétlenre sikeredett próbaposzter volt, hamarosan felkerül a történelmet tiszteletben tartó változata” – idézte a portál az alpolgármestert.

Kolozsvár lakosságának 1910-ben a 82 százaléka, 1920-ban a 49 százaléka, 1941-ben a 88 százaléka, 1956-ban az 50 százaléka, 2011-ben pedig a 16 százaléka vallotta magát magyarnak.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában