Csúcstalálkozó

2018.04.28. 14:34

Kína és India kész új fejezetet nyitni kapcsolataikban

India és Kína kész új fejezetet nyitni kapcsolatuk történetében Hszi Csin-ping kínai elnök és Narendra Modi indiai miniszterelnök kétnapos, informális csúcstalálkozója után - mondták el illetékes tisztségviselők szombaton.

Hszi és Modi elsősorban a két ország területi vitáinak enyhítésére összpontosított a közép-kínai Vuhanban folytatott péntek-szombati tárgyalásaikon. Kínának és Indiának 3 és fél ezer kilométernyi közös határa van, és 1962-ben rövid határháborút vívtak egymással.

Bár a harcok mindössze egy hónapig tartottak, a vitát nem sikerült lezárni. Kína a mai napig 90 ezer négyzetkilométernyi területet követel magának, míg India szerint a kínaiak 38 ezer négyzetkilométernyi indiai területet tartanak megszállás alatt. Bár a két ország illetékes tisztségviselői számos alkalommal találkoztak, hogy megoldást találjanak a területi vitára, sosem jutottak dűlőre. Tavaly újra kiéleződött a katonai feszültség az indiai-kínai-bhutáni határon található Doklam-fennsíkon.

Pekingnek és Újdelhinek korlátozott és ideiglenes természetű vitáik vannak, miközben kapcsolatuk kiterjedt és folyamatos – idézte Hszit Kung Hszüan-jo kínai külügyminiszter-helyettes.

A kínai elnök hangsúlyozta, hogy országaik a világgazdasági növekedés jelentős hajtóerői, és jó kapcsolatuk kedvező hatással lenne a globális stabilitásra.

A határviták mellett India ellenzi Peking Új Selyemút nevű kereskedelmi és infrastrukturális kezdeményezését. Újdelhi legutóbb kedden emelt kifogást a projekt ellen, mert annak egyik ága érinti Kasmír pakisztáni felügyelet alatt álló részét, amelyre India igényt tart.

A kínai külügyminiszter-helyettes szombaton elmondta: Peking nem fogja kényszeríteni Indiát az Új Selyemút Kezdeményezés elfogadására.

Vidzsaj Gokhale indiai külügyi államtitkár úgy tudja: a vezetők megegyeztek nézeteltéréseik békés rendezésében.

Az indiai-kínai határvitát illetően Hszi és Modi a különmegbízottak munkájának fontosságát hangsúlyozta annak érdekében, hogy tisztességes, ésszerű és kölcsönösen elfogadható megoldást találjanak – tette hozzá a tisztségviselő. „Eközben mindketten aláhúzták, hogy fontos fenntartani a békét és a nyugalmat a teljes indiai-kínai határrégióban” – mondta.

Újdelhi szerint a felek ígéretet tettek arra, hogy több kommunikációval és bizalomépítő intézkedésekkel fűzik szorosabbra kapcsolatukat. Egyetértettek abban, hogy ennek egyik iránya a terrorelhárítás területén folytatott együttműködés javítása lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában