Illegális bevándorlás

2018.04.21. 13:49

Francia migránsellenes aktivisták eltorlaszolnának egy hágót az Alpokban

Az Échelle-hágót az Indentitárius Nemzedék (GI) francia szélsőjobboldali szervezet mintegy száz aktivistája zárná le. Ők szombat reggel mentek fel a francia-olasz határon lévő hágóra, azzal a céllal, hogy egyetlen illegális bevándorló se léphessen Franciaország területére.

„Ez a hágó az illegális bevándorlók stratégiai átkelőpontja” – mondta Romain Espino, a GI egyik szóvivője az AFP francia hírügynökségnek, egyben bírálva „a hatóságok gyávaságát”. „Egy kis akarattal ellenőrizni lehetne a bevándorlást és a határokat” – tette hozzá.

Az AFP úgy tudja, hogy a többségében franciákból álló csoportban magyarok, olaszok, dánok, osztrákok, angolok és németek is vannak.

Az aktivisták 9 óra után indultak a hágóhoz hótalpakon, építkezéseken használt műanyag rácsokkal „jelképes határt” akarnak felhúzni és a hágón akarják tölteni az éjszakát.

„Meg kell magyarázni az esetleges bevándorlóknak, hogy az az embertelenség, ha elhitetik a Földközi-tengeren vagy a behavazott Alpokon átkelő emberekkel, hogy ezek az útvonalak egyáltalán nem veszélyesek. Ez nem igaz” – jelentette ki Espino.

„Nem fogják megtalálni Eldorádót, ez erkölcstelen. Ennek a franciák fizetik meg az árát”

- tette hozzá.

Az 1762 méter magasan fekvő Échelle-hágó hat kilométerre fekszik az olasz határtól.

Egy éve Hautes-Alpes megyébe egyre több fiatal érkezik, főként Guineából és Elefántcsontpartról. A francia hatóságok szerint 315 illegális bevándorlót toloncoltak vissza Olaszországba 2016-ban, 2017-ben pedig 1900-at.

A francia-olasz határ teljes hosszán továbbra is erős a migrációs nyomás – közölte péntek este Gérard Collomb francia belügyminiszter, emlékeztetve, hogy 50 ezer kérelmet utasítottak vissza 2017-ben.

„Úgy döntöttünk, hogy fél évre megújítjuk a határellenőrzést” – mondta a miniszter a menedékjogi és bevándorlási törvénytervezet parlamenti vitájában. A vitatott törvénytervezetet a jobboldal túl elnézőnek, a baloldal pedig embertelennek tartja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában