törekvések

2018.03.15. 18:55

Vona 12 pontba foglalta elképzeléseit

A pártelnök igazságos és rugalmas nyugdíjrendszert szorgalmazott, amelyben a nők mellett a férfiak is 40 év után nyugdíjba vonulhatnak, és differenciáltan emelkednek a juttatások.

A Jobbik elnöke 12 pontba foglalta elképzeléseit a párt március 15-i ünnepi megemlékezésén Budapesten, ahol azt közölte: valódi problémákkal akarnak foglalkozni.

Vona Gábor ezen törekvések között említette a valódi biztonságot, kifejtve: azt nem óriásplakátokkal, hanem határőrséggel tervezik, és semmiféle kvótát nem fogadnak el. Erős és igazságos Európát sürgetett, továbbá valódi demokráciát független intézményekkel és kíméletlen elszámoltatással.

Az ellenzéki politikus működő egészségügyi és szociális rendszert javasolt, jelezve, önálló egészségügyi minisztériumban gondolkodnak, és külön tárcát szánnak az oktatásnak is, amelyet modern, 21. századi formában képzelnek el.

A pártelnök igazságos és rugalmas nyugdíjrendszert szorgalmazott, amelyben a nők mellett a férfiak is 40 év után nyugdíjba vonulhatnak, és differenciáltan emelkednek a juttatások.

Korszerű, a közszférában dolgozókat és az egyenruhásokat megbecsülő államigazgatást, továbbá az önkormányzatok megmentését ígérte, és igazságot követelt a devizahiteleseknek.

Vona Gábor az elvándorlás megállítását sürgette, ehhez méltó ifjúság- és családpolitikát, otthonteremtési és bérlakás-építési programot kínált.

Azt is megfogalmazta: a multinacionális cégeknek juttatott adókedvezmények helyett a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások termelékenységének növelését támogatnák.

A politikus 12. pontként a béruniót jelölte meg, kifejtve: tisztességes béreket és munkakörülményeket követelnek minden munkavállalónak.

Vona Gábor ezekre a kormányváltás 12 pontjaként hivatkozott, megjegyezve, noha van, ami most kimaradt, érezhető, hogy valódi problémákkal kívánnak foglalkozni.

A politikus értékelése szerint jelenleg a félelem, a keserűség, a harag és a fájdalom uralja az általános körérzetet. Azt is mondta: ma nem külső fenyegetettség, hanem egy „belső hatalmaskodó elnyomása és tébolya” veszélyezteti Magyarországot, és míg korábban olyan érzése volt, mintha az ország a kommunizmusba süllyedne vissza, ma úgy véli: a középkorba, a feudalizmusba tart.

Mint mondta, a mostani nagyurak vadászkastélyokban laknak, bár nem hintókkal közlekednek, hanem helikopterrel és jachttal; nem gímszarvasokra vadásznak a Bakonyban, hanem rénszarvasokra Skandináviában; nem kilencedet szednek törvények szerint, hanem mindent ellopnak törvénytelenül, és „nem magyar bortól részegednek le, hanem kokaintól Ibizán, és lassan oda tartunk, hogy az első éjszaka jogát is követelni fogják”.

Az ellenzéki politikus szimbolikusan egy vár építésének igényét vetette fel, amelyhez – mint mondta – meghív minden jó szándékú, tisztességes magyart, s amelynek tornyán nem a félelem és az elnyomás zászlaja lobog, hanem a szabadságé. Megerősítette, hogy nem azt nézi, ami szétválaszt, hanem azt, ami összeköt. Kijelentette: nem akar soha többé magyar ember ellen harcolni, arra Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor építette a politikáját.

Vona Gábor azt kérte a jelenlévőktől, hogy a következő 3 hétben tegyenek meg mindent a választási sikerért. „Mi Attila unokái vagyunk és Attila unokái nem félnek senkitől, csak a Jóistentől” – hangoztatta, azt kérve: „mentsük meg Magyarországot!”.

Az ünnepségen a Jobbik 106 egyéni képviselőjelöltje esküt tett a Szent Korona másolata előtt. A fogadalom szerint a politikusok csak és kizárólag a nemzetet szolgálják majd, nem engednek semmilyen külső nyomásnak és fenyegetésnek, óvják a nemzetet a hazugságtól, nélkülözéstől és szolgaságtól. Azt is kinyilvánították, hogy amennyiben a párt elnökségének kétharmados döntése alapján alkalmatlanná válnának képviselői feladatukra, mandátumukat azonnal visszaadják.

A pártelnök előtt Volner János frakcióvezető mondott beszédet, azt fogalmazta meg, hogy vissza kell venni a rendelkezést a hazai gazdaság felett, az oligarchákat pedig el kell számoltatni.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke a kormányváltás fontosságáról beszélt, kifejtve: az elmúlt kétszer nyolc évben ki voltak szolgáltatva, eljött azonban az idő, hogy visszaszerezzék a reményt.

Jakab Péter, a Jobbik szóvivője pedig azt hangoztatta: egyszer s mindenkorra véget vetnek a Fidesz „nemzeti hűbérrendszerének”. Elég volt a pökhendi fideszes nagyurak hatalmaskodásából, akik lenézik a szegényeket, a közmunkásokat – jelentette ki.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik másik szóvivője pedig azt kérdezte: vajon 1848 tizenkét pontjából van-e olyan, amely ma ne lenne aktuális? Az egyik legidőszerűbb kérdésnek azt nevezte, hogy létezik-e Magyarországon szabad sajtó.

A rendezvényen részt vevők megtöltötték a Batthyány Lajos-örökmécses körülötti teret. Sokan kokárdát viseltek.

Az ellenzéki párt zászlóin kívül magyar, székely és Árpád-sávos lobogókat is látni lehetett. Egy transzparensre azt írták: „Aki magyar, a Jobbikra szavaz!”

Az eseményen a pártot népszerűsítő videókat játszottak be. A résztvevők a magyar és a székely himnuszt is elénekelték.

Címkék#párt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában