Célkeresztben a Momentum

2018.03.22. 10:31

Itt a jobbikos korrupció következő állomása

Az Origo jobbikos informátorától úgy tudja, március 14-én a Jobbik és a Momentum vezérkara személyesen tárgyalt egymással, s nyilvánvaló, hogy a visszalépések kérdése itt is pénzkérdés lehetett.

Az Origo jobbikos forrásból úgy értesült, hogy a nemzeti ünnepet megelőző nap, március 14-én a Jobbik és a Momentum vezérkara személyesen tárgyalt egymással. Informátoruk szerint a két párt elnöksége a választási együttműködésről, illetve az egyéni választókerületekben való visszalépésekről tárgyalt – olvasható a lap cikkében.

A momentumos tárgyalások is a pénzről szólnak

Ismert, hétfőn robbant ki a Jobbik vesztegetési botránya a kiskunhalasi körzetben. Ennek ismeretében az Origo szerint nyilvánvaló, hogy a momentumos tárgyalásokra is pénzzel érkeztek Vonáék a visszalépésekért cserébe.

Mint emlékeztetnek, nem új keletű a Jobbik közeledése a Momentum felé.

Vona Gábor tavaly novemberben annak adott hangot, hogy a Jobbik nyitott a „XXI. századi pártokkal” való kompromisszumokra. A pártelnök ide sorolta a Toroczkai László által szimplán politikai prostituáltnak nevezett LMP-t és a Momentumot.

A felek azóta látványosan közeledtek egymás felé, a párt szimpatizánsai, törzsszavazói azonban mind ez idáig bízhattak abban, hogy ez csupán egy kommunikációs trükk Vonáék részéről.

Az Origo informátora szerint a két párt elnöksége a választási együttműködésről, illetve az egyéni választókerületekben való visszalépésekről beszélt. Ennek első komolyabb megnyilvánulása, hogy szerdán a marcali körzetben a momentumos Fábián László visszalépett a jobbikos Steinmetz Ádám javára.

A Jobbik állítása szerint ők elzárkóznak mindenféle választási együttműködéstől a baloldal pártjaitól – így nem véletlenül próbálták teljes titokban tartani a momentumos tárgyalást.

Az Origo kérdései

A korrupciós üggyel kapcsolatban az Origo ismét a Jobbik sajtóosztályához fordult. Mint írják, a kérdéseink a következők voltak:

1. Igaz-e az Origo azon értesülése, miszerint március 14-én a Jobbik és a Momentum elnökségi szinten egyeztetett a választási visszalépésekről?

2. Ennek az lenne az első jele, hogy a marcali körzetben Steinmetz Ádám javára visszalépett a momentumos Fábián László?

Mint jelezték, szerdán a késő esti órákban megérkeztek a válasz a Jobbiktól, ami meglehetősen tömörre sikeredett. Vonáék tagadják, hogy egyeztettek volna március 14-én a Momentummal. Az Origo cikke szó szerint idézi a Jobbik nekik elküldött válaszát, mert úgy vélik, ebben az esetben a stílusra érdemes odafigyelni:

1. Nem

2. 1.

A Momentumot is megpróbálják megvesztegetni Vona Gáborék?

Más megvilágításba kerülhetnek Vonáék momentumos tárgyalásai, ha az utóbbi napok jobbikos korrupcióhullámát is figyelembe vesszük – állítja az Origo. Emlékeztetnek arra, hogy

hétfőn robbant ki a botrány, hogy a jobbikos Farkas Gergely 600 ezer forintot ajánlott Midi Melánia LMP-s képviselőjelöltnek, ha az utóbbi visszalép a javára a kiskunhalasi választókörzetben.

A jobbikos jelölt és a baloldali, Simicska-közeli sajtó a vesztegetési ügyet azzal igyekezett kisebbíteni, hogy a jelölt „csak viccelt” – ismertetik a reakciókat.

Felhívják viszont a figyelmet arra, hogy

a hatályos büntetőjogi szabályok szerint mind az, aki adja, azaz veszteget, mind az, aki a vesztegetést elfogadja, elítélhető egy ilyen ügyben, és már a lefizetési kísérlet sem állja ki a törvényesség próbáját.

Azaz, aki adja-veszi a visszalépést, börtönbe kerülhet, hiszen a lényegét tekintve egyszerűen korrupcióról van szó.

Nem elszigetelt a kiskunhalasi eset

Az Origo állítása szerint olyan információk futottak be a szerkesztőségükbe, hogy nem egyedi, elszigetelt esetről van szó, Farkas Gergely azt teszi, amivel a pártközpontban megbízták. „A reménytelen helyzetben lévő, gyenge ellenzék helyzetét látva a Jobbik (Simicska Lajos) anyagi előnyöket ígérve országszerte nyomást gyakorol a többi ellenzéki párt jelöltjeire, lépjenek vissza a jobbikosok javára” – írják.

Információik szerint Simicska Lajos összekötője a Jobbikban Szabó Gábor pártigazgató. Az Origo úgy értesült, rajta keresztül jutnak el a vesztegetésre szánt feketepénzek a Jobbik képviselőjelöltjeihez.

Ahogyan egy jobbikos informátoruk fogalmazott,

ő a táskahordozója Lajosnak a Jobbikban.

Az ügy feltehetően Vona Gábor jóváhagyásával történik, ám Midi Melánia megvesztegetésének kísérlete is rámutat arra, hogy a Jobbik bármire képes – vélekedik az Origo.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában