Rezsicsökkentés

2018.03.06. 13:40

Az MSZP 161 milliárdos energiahatékonysági programot indítana

Az MSZP évi 161 milliárd forintos programot indítana, hogy az abból igényelhető vissza nem térítendő támogatásból energiahatékonyabbá lehessen tenni a felújítandó lakások közel felét.

Tóth Bertalan, az ellenzéki párt frakcióvezetője kedden, az energiahatékonysági világnapon, Budapesten sajtótájékoztatón hangsúlyozta, programjuk révén önerő nélkül újulhatna meg a közel 2,6 millió felújítandó lakás fele.

Hozzátette: átlagosan azonnali 20 százalékos, hosszabb távon pedig 40 százalékos megtakarítást jelentene, ha energiahatékonyabbá válnának a lakások.

Ismertetése szerint a program 161 milliárd forintos éves költségét részben a szén-dioxid-kvótából befolyó 31 milliárd forint, részben 100 milliárd forint uniós vissza nem térítendő támogatás fedezné.

Úgy látta, hogy a fennmaradó 30 milliárd forintot a kereskedelmi bankok hitelezhetnék. Kifejtette: a megtakarításból térülne meg a kereskedelmi banki hitel, a fogyasztónak ebben nem lenne szerepe, az állam ezt a szolgáltatón keresztül rendezné a bankkal.

Tóth Bertalan azt mondta, ha az összes lakást felújítanák, akkor egy átlagos család ma havonta négyezer forinttal fizethetne kevesebbet a fűtésért.

Hozzátette: jelenleg egy átlagos háztartás jövedelmének 21-22 százalékát költi lakásfenntartásra és energiaszámlákra. A szocialista politikus közölte, a fideszes kormány nem túl sokat tett az energiahatékonyság érdekében: a panelprogam megszűnt, energiahatékonysági pályázatokat pedig eseti jelleggel, egy-két milliárd forintból, jellemzően önerővel hirdették meg. Az uniós forrásokat kedvezményes hitelként biztosítják a magyar háztartásoknak – jegyezte meg.

Tóth Bertalan bírálta a rezsicsökkentést, mert szerinte az csak „rezsiblöff” volt, ugyanis a kormány az árcsökkentéssel nem követte a világpiaci árcsökkenést. Ezzel 2013-2017 között 70 ezer forintot vettek ki a magyar családok zsebéből – tette hozzá.

Kérdezték az LMP és az MSZP közötti, a választási együttműködésről folyó, nap folyamán tartandó tárgyalásokról. A frakcióvezető szerint a tárgyalásokon derül ki, hány körzetet érint az együttműködés. Azt szeretné elérni – közölte -, hogy ne párt-, hanem jelöltalapon tárgyaljanak a körzetekről, vagyis nézzék meg, ki a legesélyesebb ellenzéki jelölt.

Jelezte ugyanakkor, az MSZP 46 körzetben nem indít jelöltet a Demokratikus Koalícióval kötött megállapodás miatt, két körzetben pedig független jelöltet támogat. A legnagyobb választókerületi koordinációt az MSZP hajtotta végre – mondta.

Az elvárhatónak tartotta, hogy az LMP is támogassa a szocialisták által is támogatott független jelölteket, Pécsen Mellár Tamást és Veszprémben Kész Zoltánt. Ha az LMP koordinálni akar, akkor ebben a két körzetben mindenképpen lépjen vissza – tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy Szél Bernadett, az LMP társelnöke nehezményezte, hogy az MSZP nem tárgyal a Jobbikkal, Tóth Bertalan azt mondta: „ők tárgyalnak a Jobbikkal, mi nem”.

Volt kérdés frakciótársa, Bangóné Borbély Ildikó szavairól, mely szerint április 8-a után megmondja, mi lesz a bevándorlókkal. Tóth Bertalan közölte, erre megvannak a nemzetközi és uniós szabályok, aki menekültként érkezik Magyarországra, a rá vonatkozó szabályok szerint kell menekültkérelmét elbírálni. Aki pedig nem ilyen célból érkezik biztonságos országból, akkor neki vissza kell mennie – közölte. Szerinte ebben a kérdésben nem kell döntést hozni, a szabályok megvannak.

Arra a kérdésre, hogy a Párbeszéd korábban laktanyákban javasolta elszállásolni a menekülteket, Tóth Bertalan azt mondta, szeretnék tudni, hol van az 1300 menedékkérő, akiket a kormány elszállásolt. Lehet, hogy éppen valamelyik laktanyában helyezték el őket – hangoztatta, jelezve, hogy az elhelyezésnek is megvannak a szabályai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában