vaskéz

2018.03.31. 19:51

Az elnök a fiának is juttatott tisztséget a kabinetjében

A Türkmenisztánt vaskézzel irányító Gurbanguli Berdimuhamedov a fiának, a 36 éves Szerdar Berdimuhamedovnak is juttatott tisztséget a kabinetjében - jelentette a Semleges Türkmenisztán című lap szombaton.

A 2016. évi alkotmánymódosítás értelmében – amelynek egyik célja azt volt, hogy az elnöki megbízatás időtartamát ötről hét évre emeljék -, az elnök egyszerre az állam és a kormány feje.

Szerdar Berdimuhamedov az államfői rendelet értelmében a külügyminiszter-helyettesi tisztséget fogja ellátni.

A volt szovjet tagköztársaságban múlt vasárnap rendezett parlamenti választásokon Szerdar Berdimuhamedov, a főváros egyik elővárosa, Ahal térségének jelöltjeként a voksok 91,4 százalékát szerezte meg.

Nyugati megfigyelők egyetlen választást sem találtak eddig szabadnak és tisztességesnek a kőolajban gazdag volt szovjet köztársaságban, ahol a 2006 óta hatalmon lévő Gurbanguli Berdimuhamedovot 2017 februárjában a voksok 97 százalékával választották újra.

Megfigyelők már egy ideje gyanítják, hogy Gurbanguli Berdimuhamedov arra készíti fel fiát, hogy az utódja legyen a volt szovjet tagköztársaság élén. Az ország törvényei szerint, ha az elnök nem képes ellátni a megbízatását, a parlament elnöke helyettesíti. Ezért a korábbi feltételezések még abból indultak ki, hogy Szerdar Berdimuhamedovot erre a pozícióra nevezhetik ki. Végül azonban Gülcsat Mammedova lett a parlamenti elnök.

Gurbanguli Berdimuhamedov, aki szintén kinevezte magát a türmének atyjának (Türkménbasi), elődjéhez, Szaparmurat Nyijazovhoz hasonlóan erős személyi kultuszt fejlesztett ki, és neki is áll Ashabadban aranyozott szobra. Az ellenzéki hangokat nem tűrik el, és szabad sajtó sincs Türkmenisztánban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában