szembenézni a múlttal

2018.02.23. 18:24

Varga: akkor is emlékeznünk kell, ha az fáj

Akkor is emlékeznünk kell a kommunizmus tetteire, ha az fáj; ezzel nemcsak nemet mondunk a rémuralomra, de tisztelgünk is az áldozatok előtt - hangoztatta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából pénteken Óbudán rendezett megemlékezésen.

Budapest, 2017. február 23. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a KDNP fővárosi és II. kerületi szervezetének a kommunizmus áldozatai emléknapja alkalmából tartott megemlékezésén a Gyorskocsi utcai emléktáblánál 2017. február 23-án.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Szigetváry Zsolt

A kommunista minta soha többé nem találhat magának sem időt, sem helyet arra, hogy mérgezze az emberek gondolatait – jelentette ki Varga Mihály.

A politikus azt is hangsúlyozta, noha lényegét tekintve minden diktatúra egyforma, a magyarok számára a kommunizmus volt az egyik legártalmasabb ezek közül.

Mint mondta, tűrhetetlen mohóságában a kommunista rendszer el akarta venni az emberektől önazonosságukat, hitüket, múltjukat, célja a nemzetek tönkretétele, önállóságuk elvétele, idegen világrendszerbe kényszerítése volt. Az ezt körülvevő csendet a polgári kormány törte meg, amikor 2000-ben úgy döntött, a hallgatás és hamisítás évtizedei után szembe kell néznünk a múltunkkal – hangoztatta.

Varga Mihály az áldozatok emléknapja mellett ennek elemeként említette azt is, hogy 2011-ben az alaptörvénybe foglalták a kommunista bűnök elévülhetetlenségét, két évvel később pedig rendelet született az áldozatok juttatásainak emeléséről.

„Mi tudjuk és hisszük, hogy csak múltunk teljes megismerésére építhetjük jövőnket”, a hagyományaikra büszke polgároknak biztonságot adó és önálló Magyarországot – fogalmazott a szónok.

Mint mondta, Közép- és Kelet-Európában akár az egymilliót is elérheti a kommunizmus halálos áldozatainak száma, de ennél jóval többen vannak, akiket „a diktatúra hétköznapi valósága nyomorított meg”, hiszen „áldozat az is, akit kifosztottak, kínoztak, megbélyegeztek, meggyőződése miatt üldöztek, és akiktől elvették a szabad választás lehetőségét”.

Varga Mihály azt hangsúlyozta: a kommunizmus áldozataira emlékezve érthetjük meg igazán, mekkora érték az, hogy szabad országban élünk és szabad választásra készülünk.

Borítókép: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a KDNP fővárosi és II. kerületi szervezetének a kommunizmus áldozatai emléknapja alkalmából tartott megemlékezésén a Gyorskocsi utcai emléktáblánál 2017. február 23-án.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában